Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susține că tendinţa de creştere a prețurilor se va tempera în perioada următoare. Inflaţia e acum de 15%.
Articol editat de Andrei Cretoiu,
9 august 2022, 20:27 / actualizat: 10 august 2022, 9:09
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susține că tendinţa de creştere a prețurilor se va tempera în perioada următoare. Inflaţia e acum de 15%.
Astăzi, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei, Mugur Isărescu a apreciat că, anul viitor, inflaţia se va reduce, situaţia economică se va îmbunătăţi, dar dobânzile nu vor reveni la nivelurile scăzute din timpul pandemiei.
Guvernatorul BNR mai spune că o dobândă de politică monetară între 3 şi 6 procente trebuie privită ca o normalitate:
De regulă între rata de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie. Deci ROBOR-ul se mişcă în apropierea ratei de politică monetară şi este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%. Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Naţională şi cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanţă şi overnight. Şi ROBOR-ul în mod normal se plimbă între cele două pentru că aici se pot finanţa şi băncile şi aşa mai departe. De mai bine de 4 – 5 luni s-a decuplat Robor-ul. Aşa ca să mă exprim mai pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înţelege ce s-a întâmplat e nevoie de două lucruri. Unu: acestea sunt dobânzi de piaţă. Şi pieţele au tendinţa aceasta să supra-reacţioneze. Aşa funcţionează pieţele peste tot în lume, mai ales în perioadele de criză, de tensiune. Overreaction este în engleză. Sunt şi alţi termeni: overshoot / undershoot. Deci găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme, a declarat Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu a mai precizat că între rata de politică monetară stabilită de BNR şi ROBOR există o corelaţie, şi că diferenţa dintre ele nu ar trebui să depăşească, în mod normal, 1%, transmite reporterul RRA Bogdan Isopescu.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.