Start la economia de gaze naturale în Uniunea Europeană
Foto: Magda Ehlers, Pexels
Planul Uniunii Europene de reducere voluntară cu 15% a consumului de gaze naturale intră în vigoare de marți, 9 august 2022.
Articol editat de Andreea Leonid,
9 august 2022, 10:31 / actualizat: 9 august 2022, 15:34
Planul Uniunii Europene de reducere voluntară cu 15% a consumului de gaze naturale intră în vigoare de marți, 9 august 2022.
Aproape jumătate din statele membre ale blocului comunitar sunt deja afectate de reducerea livrărilor de gaze din Rusia, iar multe dintre ele au început să ia măsuri de reducere a consumului.
În România nu a fost pusă la punct încă o strategie de economisire, dar autoritățile ne îndeamnă să reducem cât putem consumul de energie.
Pe fondul incertitudinilor privind livrările de gaz rusesc la iarnă, tot mai multe state europene iau măsuri pentru reducerea consumului și fac rezerve pentru sezonul rece.
În Germania, țară care folosește mare parte de gaz pentru încălzire, autoritățile au decis ca apa caldă să nu mai fi disponibilă pentru spălarea mâinilor în clădirile publice, iar în multe orașe au fost oprite luminile și fântânile în locurile publice. Franța impune închiderea ușilor în locurile unde este instalat un aparat de aer condiționat; în caz contrar se plătește amendă, iar Grecia a anunțat un program de 640 de milioane de euro pentru reînnoirea ferestrelor și a sistemelor de răcire în unitățile deținute de stat. România nu are încă o strategie națională pentru scăderea consumului de energie, iar autoritățile locale și centrale recomandă cetățenilor să facă economie pe cât posibil.
Astfel de restricţii intră în vigoare şi în Spania, de mâine, în pofida obiecţiilor unor organizaţii şi comunităţi.
Detalii de la corespondentul RRA, Alin Petrică:
”Madridul nu stinge lumina!” este mesajul pe care președintele Comunității Madrid, doamna Isabela Iuso îl transmite guvernului condus de Pedro Sanchez. Reprezentanții mai multor comunități spaniole, care se opun planului de reducere a consumului propus de guvern, au mers la Madrid pentru a negocia, însă cele 3 ore de discuții nu au dus la nicio modificare. Începând cu prima oră a zilei miercuri, 10 august, în toate instituțiile publice, în locurile comune din hoteluri, în gări și aeroporturi, în supermarket-uri și în locurile unde au loc evenimente, temperatura obținută prin aer condiționat nu trebuie să scadă sub 27 de grade de asemenea, iarna temperatura obținută prin sisteme de încălzire pe bază de gaz sau curent electric nu trebuie să depășească 19 grade:
Trebuie să ținem închise ușile tuturor locurilor unde funcționează aerul condiționat sau sistemul de încălzire, spune ministrul pentru energie, doamna Terezari Bera.
Amenzile pentru nerespectare încep de la 60.000 de euro și ajung la 2.000.000 în cazurile de încălcare gravă. Lumina din vitrină și semnele luminoase vor trebui închise începând cu ora 22. O altă măsură prin care Spania vrea scăderea consumului de energie este încurajarea folosirii transportului în comun. Abonamentele pentru călătoriile cu trenurile pe distanțe scurte și medii vor fi gratuite începând cu 1 septembrie iar cele pe distanțe lungi vor avea reduceri semnificative.
Reducerea voluntară de 15% ar trebui să se realizeze până pe 31 martie 2023. Statele membre trebuie să își actualizeze planurile naționale de urgență până la sfârșitul lunii septembrie și să raporteze Comisiei, la fiecare două luni, cu privire la progresele înregistrate.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.