Ascultă Radio România Cluj Live

Doar 100 de oameni au practicat această meserie curioasă

Foto: wikipedia

Fiecare epocă din istoria omenirii a a consemnat obiceiuri ale oamenilor dintre cele mai ciudate. Unul dintre obiceiurile care pot ocupa primele locuri în topul celor mai bizare deprinderi ale oamenilor se petrecea în Anglia, Scoţia sau Ţara Galilor, în secolele XVIII şi XIX.

Doar 100 de oameni au practicat această meserie curioasă
Foto: Foto: wikipedia

Articol editat de cristina.rusu, 11 august 2022, 06:00 / actualizat: 11 august 2022, 8:48

Fiecare epocă din istoria omenirii a a consemnat obiceiuri ale oamenilor dintre cele mai ciudate. Unul dintre obiceiurile care pot ocupa primele locuri în topul celor mai bizare deprinderi ale oamenilor se petrecea în Anglia, Scoţia sau Ţara Galilor, în secolele XVIII şi XIX.

Obiceiul straniu avea legătură cu trecerea în lumea de dincolo. Atunci când cineva murea, familia îndurerată punea o bucată de pâine pe pieptul decedatului și îi cerea unui bărbat să stea drept în fața mortului. Familia privea apoi cum acest om – numit sugestiv “mâncătorul de păcate” – prelua relele mortului, pentru ca sufletul celui decedat să plece neprihănit.

Datorită credințelor religioase de la acea vreme, lumea trata cu foarte mare seriozitate conceptul de „păcat” și mulți oameni erau gata să plătească pe cineva pentru curățarea sufletului.

Familiile îndoliate care angajau mâncători de păcate credeau că pâinea înmuiată în apă absorbea păcatele defunctului; odată cu pâinea, toate greșelile treceau la cel plătit să mănânce de pe pieptul mortului.

Astfel, sufletul mâncătorului de păcate se îngreuna cu faptele tuturor celor din sat pe care îi „curăța” înainte de înmormântare.

Mâncătorul de păcate plătea un preț spiritual enorm pentru un beneficiu material nesemnificativ: echivalentul câtorva lei de astăzi. Astfel, era ceva obişnuit ca în acele vremuri la priveghi să apară un necunoscut în haine ponosite, „specializat” în absorbirea păcatelor.

Se așeza pe un scaun, cu fața spre ușă. Apoi, familia îi dădea o monedă, pe care o băga în buzunar. Apoi, îi dădea o bucată de pâine, pe care o mânca, și o halbă de bere, pe care o dădea peste cap. După aceea, ridicându-se de pe scaun, spunea următoarele: Fie-i sufletul curat! Pentru aceasta, mâncătorul de păcate punea gaj propriul său suflet.

De cele mai multe ori, cei care se aventurau să practice această „meserie” erau cei mai săraci oameni din comunitate. Pentru ei, o bucată de pâine și un pahar de băutură cântăreau mai mult decât un suflet greu.

Mâncătorul de păcate era chemat la multe înmormântări din Țara Galilor. Pentru cei care credeau în puterea acestui ritual, mâncătorul de păcate făcea o treabă foarte murdară, dar foarte necesară, devenind el însuși chiar mai rău decât decedații, pe măsură ce participa la tot mai multe înmormântări.

Chemarea mâncătorului de păcate însemna că preotul, care în mod normal s-ar fi ocupat de ritualul de alungare a păcatelor, era scos din joc. De-a lungul deceniilor, însă, pe măsură ce ocupația mâncătorilor de păcate a început să dispară, rolul preoților la înmormântare a fost restabilit.

Pe la jumătatea anilor 1800, cei care practicau această „meserie” au început să se împuțineze. Ultimul mâncător de păcate despre care se cunosc mai multe date a fost Richard Munslow.

Dintr-un ghid de călătorii din secolul XIX reiese că Munslow a revigorat această practică nu din disperare, ci de tristețe. Munslow fusese un țăran înstărit, lovit de năpastă: toți cei patru copii îi muriseră. Trei dintre ei s-au stins într-o săptămână. Copleșit de durere, a devenit mâncător de păcate, în speranța că astfel își va ajuta copiii care deja erau „în viața de apoi”.

 

Radio Antena Satelor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Inteligența artificială ar putea ajuta la conservarea cireșilor din Japonia
Diverse duminică, 20 aprilie 2025, 10:00

Inteligența artificială ar putea ajuta la conservarea cireșilor din Japonia

Înflorirea cireșilor, ‘Sakura’ în japoneză, un eveniment așteptat cu nerăbdare atât de japonezi, cât și de turiști, este...

Inteligența artificială ar putea ajuta la conservarea cireșilor din Japonia
Manichiură rezistentă la apa sărată și nisip
Diverse duminică, 20 aprilie 2025, 00:00

Manichiură rezistentă la apa sărată și nisip

Expunerea la soare, apă sărată și nisip poate afecta aspectul unghiilor tale. O manichiură impecabilă este un accesoriu esențial pentru orice...

Manichiură rezistentă la apa sărată și nisip
VIDEO | Ați mânca un tort făcut cu roboți și baterii comestibile?
Diverse sâmbătă, 19 aprilie 2025, 12:00

VIDEO | Ați mânca un tort făcut cu roboți și baterii comestibile?

Oamenii de știință italieni și elvețieni au creat un tort care include roboți și baterii complet comestibile, pe care l-au numit RoboCake, a...

VIDEO | Ați mânca un tort făcut cu roboți și baterii comestibile?
Care este unul dintre cele mai mari avantaje ale verzei
Diverse vineri, 18 aprilie 2025, 12:00

Care este unul dintre cele mai mari avantaje ale verzei

Varza este o legumă extrem de benefică, bogată în vitamine, minerale şi antioxidanţi. Este cunoscută pentru proprietăţile sale detoxifiante...

Care este unul dintre cele mai mari avantaje ale verzei
Diverse vineri, 18 aprilie 2025, 00:00

Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România

În adâncurile Banatului, în fosta mină din Anina, se ascunde de zeci de ani un motor cu aburi identic cu cele folosite pe faimosul vas Titanic....

Motorul Titanicului, regăsit într-o mină din România
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 18:00

Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani

Un ceas de buzunar, bancnote și bani găsiți în bunurile pasagerilor de pe „Titanic” vor fi scoase la licitație în Marea Britanie pe...

Ceasul care a ”înghețat” odată cu Titanicul, scos la licitație după 113 ani
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 14:17

Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025

Paştele din 2025 vine cu idei noi, culori proaspete şi tendinţe inspiraţionale în decorarea ouălor. Tradiţia rămâne vie, însă tot mai...

Tendinţe în vopsirea ouălor de Paşte – 2025
Diverse joi, 17 aprilie 2025, 00:00

De ce vopsim ouă de Paști?

Absolut toată lumea vopsește în această perioadă ouăle de Paști – atât credincioșii, cât și necredincioșii, pentru care este doar...

De ce vopsim ouă de Paști?