Tezaur unic în Europa, descoperit în Bihor [FOTO]
Este o descoperire fenomenală. Un asemenea tezaur nu mai există în Europa centrală şi de Est. Este foarte ciudată chestiunea pentru că abia se descoperise aurul, în eneolitic. Se pare că a fost mormântul unei femei, extrem de bogată. Nu ştim cine era, aici la Sîntandrei. Noi vom mai face o prezentare a tezaurului, când va fi totul pregătit, a declarat, într-o conferință de presă directorul Muzeului Țării Crișurilor, istoricul Gabriel Moisa.
Articol editat de cristina.rusu, 11 august 2022, 15:25 / actualizat: 16 august 2022, 9:41
Acesta a anunțat că tezaurul va fi prezentat în totalitate după ce vor fi făcute determinări cronologice (prin metoda C14), analize ADN și cercetări antropologice.
Potrivit arheologului Dr. Călin Ghemiş, coordonatorul şantierelor arheologice, tezaurul de aur este cea mai importantă şi relevantă descoperire din punct de vedere arheologic şi patrimonial. Tezaurul conţine 169 de inele din aur, 800 de mărgele din sidef şi o brăţară plurispiralată din cupru. Inelele de aur sunt în proces de curăţare la laborator şi au o greutate de peste 200 de grame.
Este aur aluvionar, obţinut din nisip prin spălare, pentru că acesta se folosea în preistorie, nu din exploatări filoniene, a precizat Călin Ghemiş.
Cercetările arheologice, coordonate de Călin Ghemiș, au fost derulate de arheologii Muzeului orădean, în colaborare cu alte instituţii, în perioada 29 martie – 25 iunie, sub coordonarea arheologului dr. Călin Ghemiş de la Muzeul Ţării Crişurilor.
Crina Dobocan
Foto: Muzeul Țării Crișurilor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.