Marea poate fi periculoasă indiferent dacă este liniștită sau agitată
Articol editat de Camelia Velțan, 13 august 2022, 11:31 / actualizat: 16 august 2022, 9:42
Este cea mai aglomerată perioadă a sezonului estival, dar și cea în care se pierd cele mai multe vieți.
Salvamarii atrag atenția că sunt curenți foarte puternici, iar marea poate fi periculoasă, indiferent dacă este liniștită sau agitată.
Coordonatorul salvamarilor din Mamaia și Constanța, Gabriel Culea, ne explică ce este de făcut în caz de pericol de înec:
Primul lucru este să nu intre în panică; cu un braţ să facă semn că are nevoie de ajutor, să nu se agite, să nu se lupte cu curentul.
Reporter: Ce să facă un turist dacă observă că cineva are nevoie de ajutor în apă?
Gabriel Culea: Să anunțe cel mai apropiat punct de salvamar. Dacă totuși intră, să nu se apropie fără o plută, poate să fie un colac, să-i dea celui care are nevoie de ajutor, să se prindă de acel obiect, să nu-și pună viața în pericol. De foarte multe ori, o persoană care intră în panică și este într-o situație de înec în momentul în care te-ai apropiat caută să te prindă, de obicei te prinde de jurul gâtului, şi te poate scufunda și îneca. Sunt foarte multe cazuri care salvatorul devine și el o victimă.
Gabriel Culea spune că turiștii care încalcă regulile pe plajă și intră în mare atunci când este arborat steagul roșu, care interzice acest lucru, pot primi amenzi între 500 și 1.000 de lei.
De la începutul sezonului estival, 12 persoane și-au pierdut viața în mare, printre care și un salvamar, iar o persoană este în continuare dispărută.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.