Granturi pentru retehnologizarea IMM-urilor
Articol editat de Andreea Leonid, 14 august 2022, 11:20
Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică pașii și condițiile pentru obținerea granturilor pentru investițiile necesare retehnologizării IMM-urilor din sectorul alimentar și al construcțiilor, dar și pentru companiile din industria prelucrătoare.
Potrivit noilor reglementări, firmele românești beneficiază de punctaj suplimentar pentru obținerea banilor, iar schema de ajutor de stat va fi accesibilă de la 1 septembrie.
În cazul industriei prelucrătoare, ghidul pus în dezbatere publică specifică modul în care trebuie completate documentele pentru obținerea ajutorului de stat, precum și toate condițiile care trebuie îndeplinite în vederea emiterii acordului de finanțare. O condiție esențială este ca firmele să nu înregistreze restanțe la bugetul general consolidat sau decizii de executare silită, insolvență sau faliment. De asemenea, este nevoie de un plan de investiții de cel puțin trei milioane, de o contribuție financiară de minimum 25% din costurile eligibile, dar și de o garantare că o parte din banii primiți, cel puțin 10% din valoarea proiectului, sunt orientați spre așa-numitele investiții verzi, respectiv pentru proiecte care asigură protejarea mediului. Companiile care vor realiza investiții în zonele defavorizate sau depopulate din România vor obține un punctaj mai mare pentru accesul la granturi, la fel și cele care angajează peste 100 de persoane.
Reglementări pentru accesul la o schemă de ajutor de stat au fost publicate și în cazul întreprinderilor mici și mijlocii din industria alimentară și a construcțiilor, care vor putea contracta granturi de investiții necesare retehnologizării în valoare de 300 de milioane de euro prin Programul Operațional Competitivitate. În acest caz, valoarea granturilor este cuprinsă între 50.000 și 500.000 de euro, cu un număr estimat de beneficiari de peste 2.000.