Ce este psoriazisul?
Datele nu lasă mult loc interpretărilor: 84% dintre pacienţii cu psoriazis sunt victimele discriminărilor şi umilinţelor.
Ce este psoriazisul?
Articol editat de cristina.rusu, 17 august 2022, 12:00 / actualizat: 17 august 2022, 17:10
Ce este psoriazisul?
Piele înroşită, descuamare, mâncărimi şi durere sunt simptomele clasice ale bolii. În Italia, circa 1,5 milioane de persoane suferă de psoriazis, adică 2,8% din populaţie.
În lume, sunt 25 de milioane de oameni afectaţi, iar peste o treime dintre ei suferă de o formă complicată a bolii, adică peste 10% din suprafaţa corpului. Totodată, patologia afectează femei şi bărbaţi fără distincţii deosebite şi poate apărea la orice vârstă, dar în special între 16 şi 22 de ani şi între 57 şi 60 de ani.
Boala nu este doar o chestiune de estetică: starea de inflamare permanentă are consecinţe asupra întregului organism, astfel încât psoriazisul este asociat cu diferite afecţiuni, precum bolile cardiovasculare, de metabolism, inflamatorii, boli de ficat gras, spondilită anchilozantă și artrită psoriazică, care afectează până la 30% dintre pacienţi.
Factorii care declanşează boala nu au fost în totalitate descoperiţi până în prezent.
Psoriazisul ar fi cauzat în special de factori genetici, la care se adaugă factorii de mediu şi anomalii la sistemul imunitar. Factorul psihologic este foarte important.
Trebuie să știți că inflamația pielii și apariția plăcilor (psoriazis) nu sunt cauzate de o infecție și, prin urmare, nu există riscul ca boala să se transmită de la o persoană la alta.
În sondajul realizat de Clear about Psoriasis, efectuat pe un eşantion de peste 8.000 de persoane cu psoriazis provenite din 31 de naţiuni, a reieşit că opt persoane din zece se simt discriminate din cauza bolii.
Sondajul demonstrează că aproape jumătate din persoanele cu psoriazis (45%) au fost întrebate dacă boala este contagioasă. Investigaţia a dezvăluit şi efectele devastatoare pe care psoriazisul le poate avea asupra vieţii personale şi asupra sănătăţii mintale a celor afectaţi: 16% dintre intervievaţi au recunoscut că se ascund de lume cu mecanismul de apărare.
Psoriazisul influenţează în mod negativ şi relaţiile interpersonale. 33% dintre intervievaţi susţin că nu suportă privirea altora şi un pacient din trei se simte inutil ca partener. În fine, principalele activităţi pe care pacienţii ar vrea să le reia sunt: să meargă la mare şi să se expună la soare (60%) şi să înoate (48%).
Tratamente există, iar cercetările avansează. Nu întâmplător, în ultimii ani, au fost aprobaţi spre comercializare anticorpi capabili să elimine inflamaţia aflată la baza bolii.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.