Radio Cluj… la modă: designerul lunii: Coco Chanel (partea I)
Coco Chanel
Bine vă regăsesc! A venit momentul să vorbim despre un creator în adevăratul sens al cuvântului, care în mod normal, nu mai are nevoie de prea multe introduceri.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
18 august 2022, 06:00 / actualizat: 18 august 2022, 9:34
Bine vă regăsesc! A venit momentul să vorbim despre un creator în adevăratul sens al cuvântului, care în mod normal, nu mai are nevoie de prea multe introduceri.
Cine nu a auzit de Chanel, marca celebră al cărui nume este dat de nu mai puțin celebra ei creatoare?
Numele adevărat al creatoarei era Gabrielle Bonheur Chanel și s-a născut în data de 19 august 1883. Personalitate controversată, provenind dintr-o familie simplă, orfană de mamă și crescută la un orfelinat patronat de maici, Coco nu mai dorea, ca tânără fată și apoi, ca persoană matură, să se facă vreo referire la ceea ce însemna trecutul său, de aceea a avut mare grijă să oculteze cu dibăcie orice ar fi putut ajunge în atenția publică, menit a-i șifona imaginea.
A operat cu inteligență un photoshop existențial al cărui scop era să o redea, așa cum ne și apare din poze, rasată, aristocrată și o femeie cu stil, prin definiție.
Nimeni nu putea depune o mărturie certă asupra trecutului său. După copilăria austeră, de unde, este foarte posibil să fi venit pe cale subliminală preferința pentru cele două non-culori, alb și negru, Coco ar fi dorit să fie cântăreață, iar numele astăzi consacrat de Coco Chanel i-a venit taman de la niște cântece pe care aceasta le performa alături de sora sa în cafenele. Ko Ko Ri Ko și Qui a vu Coco erau intitulate, destul de infantil acestea, de la care se pare că i s-ar trage porecla, deși ea nu recunoștea acest lucru și spunea că numele i s-ar trage de la alintul tatălui său.
Printr-o suită de întâmplări interesante. în care bărbații au jucat un rol determinant în viața și cariera sa, Gabrielle Chanel a ajuns să creeze un imperiu care i poartă numele și prestigiul până în ziua de azi.
Deși implicațiile sentimentale au avut un rol decisiv în debutul carierei sale, unul dintre primii săi iubiți fiind și cel care a ajutat-o la început cu bani, nu voi detalia aspectele acestea ci doar pe cele care ajută la întregirea portretului său de creator vizionar, cu un nas special pentru detectarea a ceea ce femeile emancipate din acea epocă doreau să poarte.
Cunoaștem de la Chanel celebrul trois-pieces – ea nu a creat niciodată doar două piese – fusta și jacheta – erau trei piese care includeau și o bluză de mătase, al cărei material se regăsea identic în căptușeala jachetei, rochia neagră denumită și Ford pentru că la apariția sa s-a pronosticat că va fi la fel de populară ca și mașina cu același nume, șiragurile de perle suprapuse, poșeta Chanel și nu în ultimul rând camelia, floarea preferată.
Cu toate acestea creația de modă a început mai târziu decât afacerea inițială – primele creații fiind pălăriile. Sediul casei sale de modă s-a aflat pentru prima oară pe strada Cambon la numărul 21 iar cheltuielile erau suportate de iubitul lui Coco, Arthur Boy Chapel, care a crezut în talentul ei și i-a înaintat banii necesari. Acest lucru se petrecea la data de 1 ianuarie 1910.
Această prezentare necesită JavaScript.
Mare iubitoare de sport și călărie, femeie foarte dinamică, Coco a realizat că este necesar un alt tip de vestimentație – comodă, confortabilă – care să poată fi purtată pe timpul zilei și în ocaziile diverse pe care petrecerea timpului liber le cerea.
Modul cum privea și selecta imaginativ piese banale din portul oamenilor obișnuiți pentru a le converti în haine comode se datora în bună parte și stilului său inițial de viață specific unor oameni nu foarte avuți.
Convertirea unor piese ca tricoul marinăresc cu dungi – astăzi, un clasic prin excelență – în variante cochete pentru femeia modernă, precum și alte intervenții cum a fost, mai târziu, cardiganul simplu cu buzunare, preluat din vestimentația specifică jocului de crichet englezesc, s-au dovedit niște idei cu adevărat geniale.
Vestimentația, trebuia conform crezurilor sale, să fie simplă, comodă și să permită mișcarea firească a trupului.
Primele magazine Chanel și-au deschis porțile la Deauville, celebra stațiune de pe coasta de nord a Franței în 1913, și respectiv Biarritz în 1915 – strategic amplasate pentru a avea succesul scontat, de vreme ce acolo își petreceau vacanțele doar oamenii cu mulți bani.
Iar acesta nu s-a lăsat prea mult așteptat, după cum vom putea vedea și auzi săptămâna viitoare.
Cu bine!
Călina Langa, fashion designer
Pozele sunt fotocopii după Fashion Designers from A-Z Ed.Taschen 2016
Dictionnaire International de la Mode DuRegardEds 2005
The Little Book of Chanel Emma Baxter Wright Carlton Books LTd 2012
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.