Omul, natura și arta: descoperă un loc magic, la câțiva kilometri de Cluj [AUDIO/FOTO]
Sculpturile din fân de dimensiuni impresionate, care pot fi zărite pe un deal, sub o pădure, la câțiva kilometri de Cluj, la intrarea în satul Vlaha, stârnesc curiozitatea trecătorilor. Inaugurat în anul 2014 de către artistul Ernő Bartha, Parcul de Sculpturi din fân Arkhai servește drept centru multicultural, dedicat evenimentelor artistice, culturale și educative.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 august 2022, 06:00 / actualizat: 19 august 2022, 10:24
Sculpturile din fân de dimensiuni impresionate, care pot fi zărite pe un deal, sub o pădure, la câțiva kilometri de Cluj, la intrarea în satul Vlaha, stârnesc curiozitatea trecătorilor. Inaugurat în anul 2014 de către artistul Ernő Bartha, Parcul de Sculpturi din fân Arkhai servește drept centru multicultural, dedicat evenimentelor artistice, culturale și educative.
Spirala timpului, Pasărea, Venus, giganticele lucrări sculptate din fân reflectă efemeritatea clipei și totuși integrarea clipei în etern. Dimensiunea lucrărilor, iarba uscată, dealul, cerul… toate vorbesc despre spiritul liber al artistului care trăiește într-o altă realitate:
Ernő Bartha: Eu am copilărit pe Tăietura Turcului și asta a fost baza, natura. Am trăit, nu era ca și acuma, normal, grădini mari până la Hoia și am avut o libertate maximă pentru mine toată viața. Să trăiești în libertate – asta asta îmi era dorința, asta îmi era direcția principală. Pentru asta am făcut și afaceri, ca să nu depind de alții. Deci totul mergea pe libertate, Clujul oricum mi s-a părut înghesuit și deja m-am și obosit și atunci căutând mult timp, că nu te ocupi în fiecare zi de acest lucru, am găsit acest spațiu care era la marginea satului. Deci nu era nimic, nu știam de unde începe. Mi-a trebuit vreo 3-4 ani să mă împrietenesc cu locul, pe urmă am modelat dealul și am zis că aici o să fie locul meu.
Practic mi-am construit un lockdown al meu, unde să trăiesc într-o altă realitate, nu ceea ce se trăiește afară, cu haosul acesta, cu nebuniile și urmă, văzând cât de mult doritori sunt, am zis că veneau chiar de la început să vadă ce se întâmplă aici, am zis că hai să împart acest spațiu cu cei doritori. Ulterior a venit, s-a născut singură. Și pe urmă locul este cerut de aceste evenimente, cum e Tiff-ul, concerte, chestii care se încadrează în acest spațiu. Noi vrem să trăim în armonie cu natura: omul, natura și arta. Deci un loc unde poți avea armonia aceasta.
Rodica Tulbure: Bazele parcului de sculptură din fân Arkhai au fost puse de către artistul Ernő Bartha în anul 2008 iar inaugurarea parcului a avut loc în anul 2014. Pavel Șușară, critic și istoric de artă, spune despre Ernő Bartha că și-a schimbat dintr-o dată destinul cu 180 de grade: din propria austeritate și-a făcut un model de artă. Este post-modern, dar nu se încadrează în postmodernitatea care implică noi concepte și care instrumentează fantasme. El nu absoarbe realitatea, ci o modifică, nu contemplă, ci încearcă să dea noi sensuri.
Ernő Bartha: Nu cunosc un parc de sculpturi din fân adevărate care se pot transpune și în alte materiale. Ele sunt pe un cadru metalic. e un schelet care vine îmbrăcat cu un strat de fân, mai nou folosesc iarba de Somalia – e o iarbă specială cu care lucrez – și sunt diferite lucrări. Chiar în fața noastră sunt 3 lucrări care a ajuns la Olimpiada de la Londra, replicile lor cu care am reprezentat România în 2012. Sunt toate lucrările mele, sigur. Lucrez și în echipă, că am lucrări mari, unde ai nevoie de ajutor.
R.T: Arta de a sculpta fânul de unde a pornit?
Ernő Bartha: Totul se leagă în viață, nu sunt lucruri întâmplătoare, dar sigur prima dată spui că da, e o întâmplare. Dar, ulterior, realizezi că toate au avut o importanță, e ca și când faci un desen cu punctulețe și le aduni aceste punctulețe și iese desenul, așa a fost și viața mea! Înainte am avut niște cai, o herghelie de cai, m-am îndrăgostit de cai, de natură și aveam un atelier unde lucram și în curtea lui, spuneam la oameni după ce am vândut caii, să cosiți că poate o să am cai. Nici acuma nu am! 🙂 Asta era la CUG, că acolo aveam un atelier, atelier unde confecționam mese de biliard, că asta era business-ul care să mă susțină și aveam atelierul meu pentru artă.
Între timp, regretatul Aurel Terec, sculptor și profesor la Universitatea Ion Andreescu, ne-a dat tot felul de teme și printre altele folosiți un material neconvențional. De aici până la fân poate să fie ani lumină. Dar o lucrare, sistem aditiv, cum ai pune lut – I-am pus pe un schelet foarte simplu, acest material generos să zic, și după ce am terminat 3 lucrări, am chemat profesorul să vadă. Când a văzut a rămas fără cuvinte. Atât mi-a spus: Bravo, fă de o expoziție! Și așa a pornit scultura în fân. Pe urma am făcut o expoziție în Muzeul de Artă, 12 lucrări și asta a fost începutul.
R.T: Practic, fânul intră în combinație și cu alte substanțe în momentul în care îl așezați pe schelet? Cum stă această bucată de iarbă uscată pe un schelet și prinde forma unei lucrări?
Ernő Bartha: Mai nou folosesc plasă rabiț cu care leg acest fân și atunci ia forma inițială care o dau din scheletul metalic. Interiorul e gol, deci circulă aerul. Chiar unele sunt interactive, de exemplu Spirala Timpului, varianta de la Londra: dacă treceai sub spirală, porneai un sistem audio și auzeai comentarii de la olimpiadele antecedente. Lucrările acestea le expuneam și în orașe, ca nature in the city.
Aici în fața noastră este de exemplu Păsărea și în Parcul Victoria e pus pe lac, Spirala Timpului, Zgârie-nori care este alt gen. În general, lucrările mele sunt cu forme organice. Bine, vine și materialul organic – aduce și un plus interesant, forme organice în care caut analogia între corp uman și forme din natură și cu formele astea construiesc forme relativ noi. Adică sculpturi.
R.T: Ernő Bartha este un artist plastic recunoscut pe plan național și internațional. Sculpturile sale din fân și bronz au putut fi admirate în expoziții din Ungaria, Franța, Serbia, Italia și Anglia. În anul 2012, cu ocazia Olimpiadei de la Londra, artistul a expus Spirala timpului la Pleasure Gardens, precum și lucrările Pasărea și Zgârie-nori pe lacul din Victoria Park. La ce lucrează artistul acum?
Ernő Bartha: Acum lucrez la un catalog cu lucrările nerealizate și dacă le place la cineva, atunci realizez. Cu Alessandro, un scuptor din Bari care face și un site, lucrăm la lucrări de artă care sunt în 3D și o să apară pe site-ul meu aceste lucruri. Deci și acolo se pot vedea lucrările acestea.
R.T: Dacă ar fi să le adresați o invitație sau un mesaj ascultătorilor noștri, ce le-ați spune?
Ernő Bartha: Să vină să viziteze parcul, să savureze clipa!
R.T: Parcul de sculpturi din fân Arkhai este un loc de inspirație, creat de oameni pentru a bucura sufletul.
Text/audio: Rodica Tulbure
Foto: facebook Parcul de Sculpturi Arkhai