Ultimul membru al unui trib indigen care locuia în pădurile statului Rondonia, din nord-vestul Braziliei, la granița cu Bolivia, a fost găsit mort.
Despre bărbat, ca de altfel şi despre tribul său se ştiau foarte puține lucruri: era cunoscut drept „omul gropilor” din cauza gropilor mari pe care le-a săpat în pământ și se mai ştia că de aproximativ 26 de ani nu a avut contact cu lumea exterioară. Cu toate acestea, activitățile sale au fost urmărite cu discreție de Fundação Nacional do Índio (FUNAI), organizația guvernamentală braziliană care se ocupă de protecția popoarelor indigene, cele care i-au anunțat şi moartea în weekend.
Cadavrul bărbatului, al cărui nume nu îl cunoaşte nimeni, a fost găsit pe 23 august într-un hamac care fusese construit în fața uneia dintre colibele în care locuia. Autoritățile braziliene au spus că pe corp nu au fost găsite semne de violență, iar în zonă nu a fost detectat niciun element care să sugereze prezența altor persoane, sau posibile semne de luptă. Se crede că avea peste 60 de ani și că ar fi murit din cauze naturale. Cu toate acestea va fi efectuată o autopsie. Bărbatul locuia pe teritoriul indigen Tanaru, o zonă de aproximativ 80 de kilometri pătrați înconjurată de multe ferme de animale și una dintre cele mai violente zone din Brazilia. Se crede că cei mai mulți dintre membrii tribului său au fost uciși încă din anii 1970 de fermierii care doreau să-și extindă teritoriile, ultimii șase fiind uciși în 1995. De atunci, omul trăia izolat de restul lumii: FUNAI, însă, îi ținea mișcările sub control, observând adăposturile pe care le construia cu paie și stuf și gropile pe care, după toate probabilitățile, le-a săpat pentru a încerca să prindă animale, sau pentru a se ascunde. În baza dovezilor adunate în apropierea colibei sale reiese că se hrănea cu fructe precum papaya și banane și cultiva porumb și manioc (o plantă tuberoasă tipică Americii Latine din care se obține tapioca, un tip de amidon).
În 2018, membrii FUNAI au reușit să-l filmeze în timp ce tăia un copac cu ceea ce părea a fi un topor rudimentar. De atunci nu a mai fost văzut.
În prezent, în Brazilia există aproximativ 240 de triburi indigene, dintre care cel puțin 77 trăiesc în izolare totală în păduri. Survival International a reamintit că teritoriul Tanaru este una dintre cele șapte arii protejate din Brazilia în care trăiesc triburile care nu au intrat încă în contact cu lumea exterioară și unde, printre altele, sunt interzise exploatarea forestieră și mineritul. Cu toate acestea ONG-ul subliniază că multe dintre aceste triburi sunt amenințate tocmai de activitățile miniere ilegale și de fermierii care ar dori să-și extindă teritoriile. (www.rainews.it)
RADOR
Foto: David Riaño Cortés / Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.