Organe și țesuturi prelevate la Oradea de la un pacient aflat în moarte cerebrală
Astfel, alți pacienți aflați pe listele de așteptare pentru un transplant renal sau de cornee au primit șansa la o viață normală, datorită altor oameni cu suflet mare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 august 2022, 14:02
„Pentru ca astăzi să vorbim de alte vieţi salvate prin transplant a fost nevoie de acceptul unei alte familii, care a luat decizia grea de a fi de acord cu donarea organelor și țesuturilor rudei lor, aflată în moarte cerebrală. Gestul familiei donatorului, diagnosticat în moarte cerebrală la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Oradea, ne demonstrează încă o dată că românii înţeleg sensul adevărat al cuvântului «a dărui». Mulţumim cu profund respect şi recunoştinţă familiei donatorului pentru gestul făcut”, au scris reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.
Intervenția a avut loc luni dimineață, 29 august, la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Oradea.
Echipe din Cluj-Napoca și București
Pentru intervențiile de prelevare, la Oradea au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, condusă de dr. Andrei Tomuța – pentru rinichi, respectiv a Institutului Clinic Fundeni, condusă de dr. Vasile Lungu – pentru ficat. „Din motive medicale, ficatul nu a fost eligibil pentru transplantare”, a spus dr. Pantiș.
Astfel, la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, alți doi pacienți au primit o șansă prin transplanturile renale. Corneea va fi transplantată la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice din București .
Totodată, pe această cale, Agenţia Naţională de Transplant mulţumeşte tuturor oamenilor care înţeleg că donarea de organe şi ţesuturi este un gest suprem, precum şi echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă unica şansă la viaţă.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.