Principalele noutăţi în reglementarea pieței de energie
Documentul ar putea să fie discutat şi adoptat în sedinţa de guvern de joi, 1 septembrie.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 31 august 2022, 13:48
Social-democraţii au prezentat astăzi principalele noutăţi, între care crearea unui fond de solidaritate pentru compensarea facturilor, sau implicarea mai activă a Autoritaţii de Reglementare în Domeniul Energiei.
Cu detalii, Cătălin Purcaru:
Social-democrații spun că va exista un preț de referință calculat pe baza prețului de achiziție a investițiilor și a cotei de profit. Vicepreședintele PSD Mihai Tudose a precizat că tot ceea ce va depăși acest preț de referință va fi transferat într-un fond de solidaritate la Ministerul Finanțelor, din care se vor plăti toate compensările pentru consumatorul final:
Tot ceea ce înseamnă parte socială, spitale că sunt de stat sau private, cămine de bătrâni vor avea preț acoperit în totalitate, fără niciun fel de discuție. Față de ceea ce se întâmplă astăzi în care toată această gaură între furnizori și consumator intră în buzunarele unor firme care nu fac decât să plimbe niște hârtii și este plătită de stat cu sume imense, va fi recuperată tot la ei din acele profituri nejustificate. (Mihai Tudose)
Social-democrații consideră că întreprinderile mici și mijlocii și firmele din industria alimentară reprezintă o prioritate strategică, iar consumul de energie al acestora trebuie compensat în proporție de 85 %. Totodată, liderul PSD, Marcel Ciolacu, transmite că, în plus, este nevoie de o soluție pe termen lung și va insista în continuare pentru reglementarea pieței energetice pentru cel puțin 2 ani. Decizia politică a fost ca până la 1 septembrie să fie adoptată noua ordonanță de urgență pe energie. Totuși, va mai avea loc o ultimă discuție pe cifre, în coaliția de guvernare, astfel încât noile măsuri să producă efecte cât mai rapid.
Săptămâna viitoare, miniştrii europeni ai energiei vor avea o reuniune de urgenţă pe tema facturilor tot mai mari la curent.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.