Ascultă Radio România Cluj Live

Avem în creier neuroni care reacționează la imaginile cu alimente

Oamenii de ştiinţă de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA, au descoperit în creier neuroni care reacţionează la imaginile cu alimente, informează revista „Current Biology”. Potrivit cercetătorilor, este posibil ca aceşti neuroni să se fi dezvoltat din cauza importanţei evolutive şi culturale a alimentelor pentru oameni.

Avem în creier neuroni care reacționează la imaginile cu alimente

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 septembrie 2022, 12:00

Oamenii de ştiinţă de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), SUA, au descoperit în creier neuroni care reacţionează la imaginile cu alimente, informează revista „Current Biology”. Potrivit cercetătorilor, este posibil ca aceşti neuroni să se fi dezvoltat din cauza importanţei evolutive şi culturale a alimentelor pentru oameni.

În scopul studiului, opt voluntari au vizionat aproximativ 10.000 de imagini diferite în timp ce activitatea lor cerebrală a fost monitorizată. Rezultatele sugerează că imaginile cu alimente activează o populaţie de neuroni din cortexul vizual care procesează informaţiile vizuale. Descoperirea i-a nedumerit pe oamenii de ştiinţă, deoarece mâncarea nu este o „categorie omogenă”. Participanţilor li s-au arătat imagini cu produse alimentare care nu seamănă între ele – mere, macaroane, porumb. Cu toate acestea, creierul a răspuns la toate imaginile în acelaşi mod. Reacţia la alimentele gătite, de exemplu pizza cu brânză, este mai pronunţată decât la fructele şi legumele crude. Neuronii au fost, de asemenea, activaţi atunci când vedeau imagini cu chipsuri şi alte gustări. Tipul de fotografie (color sau alb-negru) nu a avut niciun efect.

Cercetătorii presupun că aceşti neuroni s-au dezvoltat de-a lungul evoluţiei, pentru a asigura o cale rapidă pentru găsirea de hrană şi au rămas mult timp nedescoperiţi, deoarece nu sunt concentraţi într-un singur loc, ci sunt repartizaţi în grupuri diferite. (www.dariknews.bg)

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Beneficiile consumului regulat de ouă
Diverse joi, 20 februarie 2025, 12:00

Beneficiile consumului regulat de ouă

Conform unui nou studiu, consumul regulat de ouă ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare în rândul...

Beneficiile consumului regulat de ouă
S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran
Diverse joi, 20 februarie 2025, 00:00

S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran

O echipă de oameni de știință germani au identificat o falie geologică masivă care se întinde pe aproximativ 1.500 de kilometri, din sud-estul...

S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran
Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 16:08

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Salvamont Argeș a organizat cea de-a XI-a ediție a Stagiului Național de Formare...

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 14:24

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai

Sorana Cîrstea s-a calificat, astăzi, în optimile de finală ale turneului de tenis de la Dubai, competiție dotată cu premii totale de peste...

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral

Ceaiul verde este adesea etichetat ca fiind doar o versiune sănătoasă a ceaiului, dar multe persoane nu sunt conştiente de beneficiile sale...

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella

Francesco Rivella a murit la vârsta de 97 de ani, relatează cotidianul italian „La Repubblica”.   El a fost în special omul din...

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 00:00

Descoperire „excepțională” în Antarctica

Un progres major pentru paleontologie.   O fosilă aproape completă a craniului celei mai vechi păsări moderne cunoscute a fost descoperită...

Descoperire „excepțională” în Antarctica
Diverse marți, 18 februarie 2025, 12:00

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii

În sezonul gripei şi răcelilor, prevenţia ne poate proteja de îmbolnăviri. Pentru a evita nasul înfundat, durerile în gât şi febra, trebuie...

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii