Prima pagină » Știri » Social » Creșterea natalității discutată în ședință de Guvern [UPDATE]
Creșterea natalității discutată în ședință de Guvern [UPDATE]
FOTO: gov.ro
UPDATE: ora 16.30
În România s-au născut anul trecut cei mai puțini copii – doar 180.000, iar de la începutul anului până acum, cu 20% mai puțini, a declarat ministrul Familiei, Gabriela Firea. Ea aprecizat că sunt mai multe cauze care au dus la scăderea numărului de nașteri.
Articol editat de Andrei Cretoiu,
7 septembrie 2022, 13:53 / actualizat: 7 septembrie 2022, 16:44
UPDATE: ora 16.30
În România s-au născut anul trecut cei mai puțini copii – doar 180.000, iar de la începutul anului până acum, cu 20% mai puțini, a declarat ministrul Familiei, Gabriela Firea. Ea aprecizat că sunt mai multe cauze care au dus la scăderea numărului de nașteri.
Sunt cauze multiple pentru care tinerii din România ori amână momentul în care decid să aibă copii, or, de cele mai multe ori, situația financiară este cea care îi împiedică să decidă să aibă copii; sau, dacă au unul, renunță să mai aibă doi sau trei copii. Dar în ultimii ani există și o altă mare problemă legată de domeniul sănătății, și anume infertilitatea.
Ministrul Familiei a subliniat că, pentru remedierea situației, este nevoie de măsuri concrete, iar un prim-pas este acordarea unui sprijin de 15.000 de lei pentru acoperirea întregii proceduri de fertilizare in vitro pentru cupluri sau femeile singure care vor să apeleze la acest procedeu.
Hotărârea a fost luată, între timp, în ședință de guvern.
Gabriela Firea a mai spus că, potrivit specialiștilor, unul din cinci cupluri din România este infertil, iar țările europene fac, la rândul lor, eforturi pentru susținerea persoanelor căsătorite sau nu, inclusiv a femeilor care suferă de infertilitate.
……………………………………………………………………………………………………………………………..
Un program naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii în România, va fi discutat în şedinţa de Guvern de miercuri, 7 septembrie.
Documentul, iniţiat de Ministerul Familiei şi Tineretului, prevede acordarea de sprijin financiar pentru 2.500 de cupluri sau persoane singure.
Are detalii Petruţa Obrejan:
23 de țări din Europa Centrală și de Est vor pierde, potrivit unor studii recente ale Uniunii Europene, până în 2100 între 50 și 70 % dintre locuitori. Alături de Bulgaria și Ucraina, România se află în topul acestui clasament al dezastrului demografic.
Se știe că în perioada 1990-2020 populația României a scăzut cu peste 4 milioane de locuitori, iar în anul 2020 s-au născut cei mai puțini copii din ultimii 30 de ani. Mai mult, se estimează că în 2050 România va avea o populație de doar 15 milioane de locuitori, din care o treime vor fi pensionari.
Autoritățile spun că este nevoie de intervenții de urgență pentru susținerea creșterii natalității în România și sprijinirea familiilor care își doresc copii, inclusiv a celor care se confruntă cu probleme de infertilitate.
Astfel, proiectul aflat astăzi pe masa executivului își propune să acorde, de la 1 octombrie anul acesta sprijin financiar pentru 2.500 de cupluri sau persoane singure, iar de anul viitor unui număr de maximum 10.000 de cupluri sau persoane singure. Aceștia vor avea nevoie de recomandare din partea unui specialist pentru a urma procedurile necesare.
De asemenea, trebuie să fie cetățeni români, iar intervențiile vor avea loc pe teritoriul național. Sprijinul financiar va fi de 15.000 de lei pentru decontarea cheltuielilor necesare creșterii natalității, beneficiarii având dreptul la maximum 3 proceduri în fiecare an de derulare a programului.
Tot în şedinţa de astăzi, membrii cabinetului vor discuta despre programele de sprijin pentru zona montană şi măsuri în domeniul produselor fertilizante şi îngrăşămintelor.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.