Nominalizare la Prix Europa 2022 a producției TNR Anii ’60 de Ema Stere
Articol editat de cristina.rusu, 8 septembrie 2022, 11:37
Festivalul Prix Europa (Berlin-Potsdam) se va desfășura în perioada 23-29 octombrie 2022 la Potsdam, iar la capătul săptămânii de audiții și vizionări, se vor alege câștigătorii acestei ediții. Juriile fiecărei secțiuni, formate din reprezentanţii producțiilor nominalizate, vor decide laureații după dezbateri și sesiuni de vot individual. Se acordă un singur premiu și trofeu pentru fiecare categorie de concurs, secondată de o nominalizare (fără trofeu).
Festivalul concurs Prix Europa a fost înființat în 1987 de Parlamentul European și de către Comisia Europeană și este susținut de European Broadcasting Union (EBU), dar și de numeroase organizații europene de media. Festivalul răsplăteşte cele mai bune producţii media europene, se adresează producătorilor profesionişti și are ca scop stimularea creativității și încurajarea celor mai noi tendințe în creația europeană de media.
Ema Stere, autoarea povestirii Anii ’60, este o importantă voce a literaturii române contemporane, confirmată în ultimii doi ani de premiile Uniunii Scriitorilor din România în 2021 și „Sofia Nădejde” pentru Literatura Scrisă de Femei, în 2020. Ambele distincţii i-au fost decernate pentru romanul de debut Copiii lui Marcel. Povestirea Anii ’60 comentează naufragiul primei generații de tineri decuplați de la lumea liberă, în anii consolidării regimului comunist în România. Cei născuți la finalul celui de-al Doilea Război Mondial aveau 20 de ani în anii ’60, iar în prezentul povestirii (și al ascultătorilor) au devenit niște epave umane, eșuate la căminul de bătrâni. Căminul, ca miniatură a lumii românești, surprinde relații interumane distorsionate, ierarhii de putere derizorii ce caracterizează o societate pentru care viața omului nu este o valoare în sine. O zi obișnuită în căminul de bătrâni e bulversată de o banală eroare, iar din haosul astfel născut iese la suprafață tragedia vieților confiscate de istorie. Valorile a două sisteme sociale – socialismul și capitalismul – sunt oglindite în eșecul existențial al personajelor. În regia și adaptarea radiofonică a lui Mihnea Chelaru, suprapunerea planurilor narative redă coexistența trecutului cu prezentul în mintea locatarilor căminului. Interpretarea vie și sensibilă a întregii distribuții surprind credibil atmosfera căminului de bătrâni. Dacă Copiii lui Marcel e romanul salvării sociale printr-o utopie de grup, cea a puterii disperate de a o lua de la capăt, Anii ’60 revelează eșecul generațional al destinelor fără orizont, sufocate de regimul totalitar.
Oana Cristea Grigorescu
Anii ’60 de Ema Stere, adaptarea radiofonică și regia artistică Mihnea Chelaru. În distribuție: Daniel Badale, Constantin Cojocaru, Gavril Pătru, Ioan Grosu, Coca Bloos, Rodica Mandache, Virginia Rogin, Petru Lupu, Gheorghe Arcudean, Violeta Berbiuc, Julieana Drăghici. Asistent regie: Janina Dicu. Înregistrări de teren: Bogdan Dumitrescu și Marius Țoghină. Inginer de sunet: Mădălin Cristescu. Regia muzicală: Andrei Miricescu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.