80 % dintre români nu știu să acorde primul ajutor în caz de nevoie
Articol editat de Camelia Velțan, 10 septembrie 2022, 15:29
80 % dintre români nu știu să acorde primul ajutor în caz de nevoie. Tara noastră este pe ultimul loc în Europa din acest punct de vedere, arată ultimele date statistice oficiale.
Din această cauză, mulți români mor anual, iar sâmbătă, 10 septembrie, de Ziua Mondială de Prim Ajutor, Crucea Roșie Română avertizează că, indiferent de vârstă, este vital să învățăm să acordăm ajutor de urgență, mai ales că fenomenul îmbătrânirii populației se va accentua.
Până în 2050, una din șase persoane va avea peste 65 de ani, în timp ce în Europa și America raportul va fi de 1 din 4, arată datele Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. Persoanele în vârstă sunt mai predispuse bolilor cardiovasculare și accidentărilor, iar copiii prezintă un risc de rănire neintenționată. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată că rănile cauzează aproape 950.000 de decese în rândul copiilor în fiecare an. Directorul general al Crucii Roșii Române, Ioan Silviu Lefter, a vorbit la Radio România Actualități despre importanța cunoașterii acordării primului ajutor.
Ioan Silviu Lefter: Cunoștințele de acordare a primului ajutor abilitează oamenii să salveze vieți și ajută la recuperarea după o boală sau un accident, sporește capacitatea unei persoane de a lua măsuri rapide pentru a reduce sau, știu eu, stabiliza leziuni grave și pentru a îmbunătăți șansele de supraviețuire până la urmă ale unei persoane. Totodată, abilitățile de acordare a primului ajutor îi învață pe oameni cum să își păstreze calmul într-un caz de urgență, precum și bunătatea și dorința de a ajuta pe ceilalți oameni, că de multe ori, din dorința de a face bine, putem face rău, dacă nu cunoaștem măsuri de prim ajutor.
Crucea Roșie Română a instruit anul trecut peste 32.000 de persoane în acordarea primului ajutor, dintre care aproape 5.000 au fost copii.