Consumul de nuci reduce riscul de deces cu 20%
În ciuda dimensiunilor lor modeste, nucile au beneficii uriaşe pentru sănătate, deoarece sunt bogate în fibre, vitamine şi antioxidanţi.
Articol editat de cristina.rusu, 10 septembrie 2022, 12:00 / actualizat: 10 septembrie 2022, 13:23
Cancerul şi bolile cardiovasculare se află în topul listei patologiilor care pun viaţa în pericol. Aceste boli sunt considerate una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, după cum a raportat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cu toate acestea, noul studiu arată că nucile pot reduce probabilitatea de a dezvolta cancer, boli cardiovasculare şi respiratorii.
Cercetătorii au examinat istoricul medical a peste 118.000 de pacienţi care au participat la diferite studii pentru a exclude persoanele diagnosticate cu cancer, boală coronariană sau accident vascular cerebral.
Voluntarii au completat un chestionar detaliat despre dieta lor, răspunzând întrebărilor adresate la începutul sondajului, după care le-au completat la fiecare doi până la patru ani. În funcţie de câte nuci au consumat participanţii la studiu, aceştia au fost împărţiţi în şase grupe, pe care oamenii de ştiinţă le-au observat timp de 30 de ani. S-a constatat că voluntarii care consumau nuci zilnic aveau un risc de deces cu 20% mai mic.
O altă concluzie a cercetătorilor a fost că persoanele care mănâncă nuci sunt mai puţin predispuse la decese din cauza cancerului, bolilor coronariene şi bolilor respiratorii. Potrivit specialiştilor, cu cât participanţii au consumat mai multe nuci, cu atât riscul de deces a fost mai mic.
Cu toate acestea, beneficiile nucilor nu se opresc aici, deoarece ele ajută şi în lupta împotriva nivelului ridicat de colesterol. Nucile conţin multe grăsimi, dar în mare parte nesaturate. Un alt motiv pentru care pot fi eficiente în scăderea colesterolului este că sunt bogate în fibre. Ele reţin o parte din colesterol, împiedicându-l să pătrundă în fluxul sanguin din intestine.
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul „BMJ Open Diabetes Research & Care”, nucile sunt extrem de eficiente în combaterea colesterolului „rău”. Persoanele care le consumă zilnic au niveluri semnificativ mai scăzute de colesterol „rău”.
Heart UK recomandă consumul a circa 28-30 de grame de nuci zilnic, dar şi al altor fructe cu coajă lemnoasă – migdale, caju, alune, nuci pecan – pentru că beneficiile lor pentru sănătate sunt incontestabile.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.