Plafonarea prețurilor la energie va ajunge la Senat
Noua ordonanţă de urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie urmează să ajungă săptămâna aceasta în dezbaterea Senatului.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 12 septembrie 2022, 09:14
Articol editat de Andrei Cretoiu, 12 septembrie 2022, 09:14
Potrivit actului normativ, nivelul de consum lunar, până la care preţul va fi plafonat, a fost redus la 255 de Kilowaţi oră, în cazul curentului electric.
Intenţia executivului este ca oamanii să încerce să facă economie în perioada care vine.
Astfel clienţii casnici vor achita 80 de bani pentru un kilowat dacă au un consum între 100 şi 255 de kilowaţi. Iar la un consum de până la 300 de kilowaţi, diferenţa de la 255 este taxată la preţul din contract.
Tot la Parlament, în comisia specială pentru noile legi ale justiţiei, încep astăzi dezbaterile pe articole la proiectul legii Consiliului Superior al Magistraturii.
Se aşteapră dezbateri mai aprinse, după ce atât Opoziţia cât şi reprezentanţi ai sistemului judiciar au criticat deja şi proiectele şi calendarul rapid al discuţiilor.
Alina Stănuţă are detalii:
Principalele elemente din noile legi ale justiției sunt în total acord cu recomandările din raportul MCV și deciziile CCR, fiind și un obiectiv în cadrul PNRR de care depinde aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, a arătat ministrul justiției, Cătălin Predoiu:
Am luat în analiză și introdus în legii observații de rapoartele MCV și ale Comisiei de la Veneția și numai timpul s-au mai bine spus. Lipsa sa, precum și presiunea calendarului convenit atât intern, cât și comisia nu a mai făcut posibilă o consultare formală, alta a comisiei de la Veneția. Noi nu am evitat Comisia de la Veneția, am făcut tot ceea ce se putea face în acest an adică am scos proiectul de pe un drum înfundat și l-am dus până aici pe masa dumneavoastră. Ținând cont de recomandările menționate în rapoarte, inclusiv ale comisiei de la Veneția din opoziție.
Deputatul USR Stelian Ion a susținut că România a îndeplinit de mult condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen. Stelian Ion a criticat conținutul legilor, dar și procedura accelerată de dezbateri:
Se dorește ca dezbaterile parlamentare să fie comprimate foarte mult, pe o durată care să fie mai scurtă, chiar de o lună de zile. Bineînțeles, ne dorim toți intrarea în Schengen, dar să fie foarte clar. Condițiile pentru intrarea în Schengen le îndeplinim de mult. A lega legile justiției de intrarea în Schengen și a grăbi acest proces legislativ sub acest pretext cred că este profund greșit.
Pe de altă parte, la Senat este de așteptat să înceapă discuțiile asupra ordonanței de urgență privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie, prin care a fost extinsă perioada de valabilitate a ordonanței cu un an până la 31/08/2023.
Foto: Agerpres/arhivă
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.