Prima pagină » Diverse » Prea mari și prea grei pentru intervențiile montane. Ce se întâmplă cu câinii Saint Bernard?
Prea mari și prea grei pentru intervențiile montane. Ce se întâmplă cu câinii Saint Bernard?
Foto: Ron Graham-Becker/Pexels
Nu vor mai fi utilizaţi în salvarea persoanelor rătăcite în munţi, ci ca sprijin pentru bătrâni, copii și persoane cu dizabilităţi. Prea mari și prea grei pentru a se urca în elicopterele de salvare montană, câinii din rasa Saint Bernard sunt utilizaţi acum în Elveţia în misiuni de ”asistență socială”.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
12 septembrie 2022, 18:00
Nu vor mai fi utilizaţi în salvarea persoanelor rătăcite în munţi, ci ca sprijin pentru bătrâni, copii și persoane cu dizabilităţi. Prea mari și prea grei pentru a se urca în elicopterele de salvare montană, câinii din rasa Saint Bernard sunt utilizaţi acum în Elveţia în misiuni de ”asistență socială”.
Cei șapte cățeluși Saint Bernard, născuți în urmă cu o lună, la Fundația Barry din Martigny (cantonul Valais), odată înțărcați, vor fi vânduți familiilor, sau folosiți pentru vizite sociale în cămine pentru bătrâni sau în școli. Cei șapte pui – cinci femele și doi masculi – sunt primii născuţi de Edène, de la Fundația Barry. La Fundaţie locuiesc permanent aproximativ 30 de Saint Bernard și în fiecare an se nasc în medie 20-25 de pui cu pedigree. Dacă unii rămân în Martigny pentru a continua reproducerea, cei mai mulți vor fi plasați în familii atent selectate. Puii lui Edène vor fi prezentați publicului în parcurile din Barryland, începând cu jumătatea lunii septembrie.
Câinii Saint Bernand sunt prea mari pentru intervenţiile montane, Elveția a decis să îi utilizeze în sectorul social
Folosit de multă vreme pentru a însoți călătorii și mai ales pentru a-i găsi și salva pe cei dispăruți în zăpadă și ceață, câinele din rasa Saint Bernard, cu caracteristicul butoiaş de lemn în jurul gâtului – este asociat în imaginația colectivă cu un câine de salvare. La vremea aceea, câinii mai erau folosiţi şi în activități legate de transport. Numai că ”odată cu utilizarea elicopterelor, salvatorii au început să prefere rase mai ușoare”, a explicat pentru Agenția Keystone-ATS Manuel Gaillard, de la Fundația Barry. Iar acum, ”câinii din rasa Saint Bernard nu mai sunt folosiţi, din cauza dimensiunii și greutății lor”, care poate ajunge la 80-85 de kilograme, a confirmat Fabien Marmy, președintele grupului de câini de avalanșă din Valais. Este necesar să poți ţine câinele în brațe pentru a-l urca în elicopter, în plus, mai este și o problemă de așezare în habitaclu. Labradorii, ciobănescul german, ciobanescul australian și Golden Retrieverul cântăresc în medie mai puțin de 35 de kilograme și sunt ”deosebit de rezistenţi”. Redog, Societatea Elvețiană pentru Câini de Căutare și Salvare, care antrenează dresorii de câini și animalele acestora pentru a găsi victime printre dărâmături în cazul unor catastrofe, precum cutremure sau explozii, are un singur Saint Bernard.
”Astăzi, Saint Bernardul nu mai este folosit pentru abilitățile sale de avalanșă sau de cercetare, ci pentru stabilitatea sa mentală, pentru latura socială și deschiderea sa”, a continuat Fabien Marmy. Aceste calități se pretează foarte bine vizitelor la căminele de bătrâni, sau la școli. Din 2007, câinii Fundației Barry au fost dresați și pentru a interacționa cu persoane cu dizabilități sau cu vârstnici din toată Elveția dar și pentru activități pedagogice sau terapeutice. ”Această nouă misiune a lor este un succes uriaș”, a conchis Manuel Gaillard, de la Fundația Barry. (www.lastampa.it)
RADOR
Foto: Ron Graham-Becker/Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.