3 din 10 copii și adolescenți din România sunt supraponderali [AUDIO]
În formarea obiceiurilor culinare ale copiilor, un rol important îl are și familia, spune Mihaela Iftene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice:
Articol editat de Andrei Cretoiu, 13 septembrie 2022, 15:39 / actualizat: 13 septembrie 2022, 16:52
De foarte multe ori, când chem la nutriție familii sau chem la nutriție copiii, spre exemplu, întreb părinții: cu cine stă copilul? Dacă bunica, spre exemplu, consideră că neapărat copilașul trebuie să mânânce și ce va dulce sau că nu se poate să existe o zi fără prăjiturică sau fără un corn cu ciocolată sau fără o înghețată, atunci acolo trebuie umblat. Unora li se pare aiurea cum să nu bea un suc, măcar un suc pe zi deci, la nivelul problemelor de sănătate ale copiilor trebuie umblat în mare parte, la adultul care stă cu el.
Medicul Mihaela Iftene a mai declarat că niciodată excesele nu au dus la lucruri pozitive pentru organism și că este important să găsim un echilibru între mâncare, odihnă și mișcare.
Totodată, o caravană medicală în cadrul căreia și-au făcut analize gratuit aproape 1.300 de persoane din mediul rural s-a încheiat cu o concluzie îngrijorătoare.
Peste 70% dintre cei testați erau obezi sau supraponderali, aproape trei sferturi aveau colesterolul crescut, iar două din trei persoane prezentau valori ale glicemiei specifice pre-diabetului și diabetului. Președintele Alianței Pacienților Cronici din România, Cezar Irimia, spune că prima ediție a acestei caravane intitulate „Sănătatea vine la tine” s-a adresat mai ales zonelor în care nu există asistență medicală primară.
Cezar Irimia: Am găsit dezastru. Nu am găsit oameni care să fie foarte informați, oameni care trăiesc de pe azi pe mâine cu un stil de viață nesănătos și fără informație. Cifrele sunt îngrijorătoare. Din 1.300 aproape de cetățeni testați, peste 70% sunt supraponderali, ceea ce determină instalarea bolilor cardiovasculare și a diabetului. Putem vorbi despre o educație sanitară precară, ceea ce au demonstrat și statisticile europene. Suntem pe ultimul loc din Europa la acest capitol și trebuie neapărat intervenit, deoarece ceea ce am făcut noi în șapte județe e foarte puțin pentru a face cumva să mai stopăm din decesele evitabile prin boli cardiovasculare și diabet.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.