Ce soartă vor avea proiectele hidrotehnice ale României? [AUDIO]
Judecătorii Curţii Constituţionale dezbat miercuri, 14 septembrie, sesizarea privind legea care permite definitivarea unor astfel de hidrocentrale ajunse într-un stadiu avansat de execuţie. Bogdan Isopescu are detalii:
Articol editat de Andreea Leonid, 13 septembrie 2022, 18:42
Protestatarii amintesc faptul că unele din aceste proiecte hidro au fost sistate în justiție tocmai din motive legate de protecție a mediului. În contrapartidă, comunitatea Declic propune clasei politice să încurajeze retehnologizarea unor hidrocentrale, proiectele eoliene sau fotovoltaice, care pot produce mai multă energie fără a degrada ariile protejate. Denisa Soare:
Râurile nu mai au același debit ca în urmă cu 30 de ani, rețeaua hidrografică a României este deja fragilizată de schimbările climatice. Aceste hidrocentrale, în care s-ar pompa sute milioane de euro, nu ar funcționa nici măcar jumătate de an. (Denisa Soare)
În replică, reprezentanții Hidroelectrica și susținătorii legii, în speță Executivul și mare parte din Parlament, spun că proiectele hidrotehnice sunt printre puținele tipuri de investiții care generează energie curată constant, energie cu ajutorul căreia este echilibrat sistemul național, în timp ce proiectele eoliene sau fotovoltaice oferă energie inconstant, în funcție de vreme. Pe de altă parte, adaugă ei, proiectele au fost revizuite, astfel încât impactul de mediu este minim. Între cele 2 tabere se află ministrul mediului, Tanczos Barna, care recunoaște că este prins între ciocan și nicovală, de unde și atenția sporită cu care urmărește atât cursul legii, cât și proiectele hidrotehnice în cauză. Tanczos Barna:
Aceste proiecte trebuie să fie tratate distinct, aceste proiecte trebuie să se autorizeze pe o procedură distinctă de celelalte și în forma aceasta să găsim soluția și pentru refacerea naturii sau unde, pe baza studiilor, se preconizează să se creeze o anumită distrugere sau prejudiciu. (Tanczos Barna)
Unul dintre proiectele Hidroelectrica este Răstolnița, arie protejată, unde trebuie doar umplut barajul cu apă. Un altul este pe râul Jiu, tot arie protejată, acolo unde o parte din debit va fi captat pentru producerea energiei.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.