Prima pagină » Campanii » Incluziv » Incluziv: Ce opţiuni de accesibilitate există pentru persoanele cu deficienţe de auz?
Incluziv: Ce opţiuni de accesibilitate există pentru persoanele cu deficienţe de auz?
Foto: Pixabay
Daţi la maxim volumul unui film, dar vă e greu să distingeţi vocea umană de zgomotul de fond; vi se întâmplă să rataţi ţârâitul telefonului fix, în timp ce orice altceva auziţi perfect. Dacă aveţi un smartphone, puteţi activa foarte uşor câteva opţiuni care v-ar putea ajuta. Iată ce oferă în momentul de faţă marii producători de telefoane mobile pentru persoanele cu deficienţe de auz.
Articol editat de cristina.rusu,
13 septembrie 2022, 08:46
Daţi la maxim volumul unui film, dar vă e greu să distingeţi vocea umană de zgomotul de fond; vi se întâmplă să rataţi ţârâitul telefonului fix, în timp ce orice altceva auziţi perfect. Dacă aveţi un smartphone, puteţi activa foarte uşor câteva opţiuni care v-ar putea ajuta. Iată ce oferă în momentul de faţă marii producători de telefoane mobile pentru persoanele cu deficienţe de auz.
Subtitrări live
Google a introdus în 2019 posibilitatea de a dota automat clipurile şi înregistrările de pe telefon cu subtitrări. Opţiunea se poate activa pe orice dispozitiv care rulează cel puţin Android 10, din meniul Setări/Accesibilitate. Pentru cei care deţin telefoanele companiei există câteva opţiuni suplimentare aflate în testare: cum ar fi subtitrarea live a apelurilor telefonice, ori posibilitatea de a scrie răspunsurile în timpul unui apel în loc ca utilizatorul să le rostească. Din păcate deocamdată subtitrările live sunt disponibile numai în limba engleză; în meniul Accesibilitate se menţionează adăugarea în curând a altor limbi, dar vreun progres în acest sens nu s-a observat în ultimii 3 ani.
Transcrierea live
Promite să afişeze în timp real pe ecran transcrierea unei conversaţii, în peste 80 de limbi şi dialecte. Pe majoritatea telefoanelor se poate activa din meniul Setări/Accesibilitate, pe altele însă va fi nevoie ca utilizatorul să instaleze aplicaţia Transcriere live. Transcrierea se poate apoi salva (atenţie, autorul unei recenzii spune că nu mai mult de 3 zile); în plus telefonul poate fi setat să vibreze dacă cineva ne rosteşte numele, ori dacă o conversaţie se reia după o pauză. Utilizatorii de Iphone încă nu au la dispoziţie o opţiune asemănătoare în mod nativ; producătorul din Cupertino promite o îmbunătăţire în acest sens, până atunci însă utilizatorii pot încerca aplicaţia Group Transcribe de la Microsoft.
Alerte personalizate
Dacă vi se întâmplă des să nu auziţi când cineva bate la uşă ori sunetul prin care cuptorul anunţă că şi-a încheiat programul, telefonul vă poate ajuta în privinţa asta. Pe dispozitivele Apple există o opţiune pentru recunoaşterea sunetelor, pe care o regăsim în Setări/Accesibilitate. Ceea ce face e să asculte în permanenţă, identificând anumite sunete predefinite (alarmă de incendiu, sonerie sau bătaie în uşă, mieunat şi lătrat, sticlă care se sparge, plânset de copil), pe care să le semnaleze printr-o notificare vizuală. Google oferă o setare similară în aplicaţia de transcriere live pe care am amintit-o mai sus. Recent a fost anunţată o actualizare, care le va permite utilizatorilor să-şi personalizeze alertele folosind propriile lor sunete înregistrate.
Filtrarea sunetelor prin căşti
Telefonul poate folosi căştile wireless conectate pentru a amplifica şi a filtra sunete. Zgomotul de fond este redus pentru a recunoaşte mai eficient vorbirea şi se pot seta preferinţe privind frecvenţele auzite (înalte sau joase). Pentru utilizatorii ai căror telefoane nu dispun nativ de această opţiune, este necesară instalarea aplicaţiei Amplificator de sunet.
Pentru utilizatorii Iphone, disponibilitatea amplificării audio ţine şi de căştile conectate: unele permit o amplificare în ascultarea podcasturilor şi a înregistrărilor, în timp ce modelele mai avansate permit ajustarea foarte detaliată a raportului dintre zgomotul ambiental şi vocea umană în timpul conversaţiilor faţă în faţă.
Aparate auditive
Cât de bune or fi căştile pentru amplificarea sunetului, acestea nu se compară cu un aparat auditiv conectat prin Bluetooth. Apple a creat o aplicaţie pentru aparatele auditive prin care acestea se pot conecta şi seta, în timp ce utilizatorii de Android le pot conecta ca pe orice alt dispozitiv extern. Atenţie: înainte de a achiziţiona un aparat auditiv, verificaţi compatibilitatea acestuia cu telefonul dumneavoastră.
Când vine vorba de accesibilitate, nu trebuie să rămâneţi la opţiunile de bază. Există o serie întreagă de soluţii menite să suplinească funcţionalitatea telefonului mobil, cum ar fi o aplicaţie pentru învăţarea limbii semnelor române, ori Voci pentru mâini, un proiect prin care surzii pot obţine ajutorul unui interpret la distanţă. Experimentaţi; căutaţi pe internet persoane cu o deficienţă de auz asemănătoare cu a dumneavoastră, care ar putea cunoaşte un truc digital pentru a vă face viaţa mai uşoară.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.