Toate detaliile înmormântării reginei Elisabeta a II-a
Foto: Agerpres
Regatul Unit își va lua rămas-bun de la cea mai longevivă regină a sa, Elisabeta a II-a, cu o Liturghie şi acte solemne răspândite pe parcursul săptămânii, care vor culmina lunea viitoare, 19 septembrie, cu o ceremonie extrem de fastuoasă care va putea fi urmărită în toate țările prin intermediul micului ecran.
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
13 septembrie 2022, 14:33
Regatul Unit își va lua rămas-bun de la cea mai longevivă regină a sa, Elisabeta a II-a, cu o Liturghie şi acte solemne răspândite pe parcursul săptămânii, care vor culmina lunea viitoare, 19 septembrie, cu o ceremonie extrem de fastuoasă care va putea fi urmărită în toate țările prin intermediul micului ecran.
Londra va deveni centrul puterii mondiale, cu cea mai mare concentrare de case regale străine și lideri internaționali, lucru nemaivăzut de la înmormântarea de stat a lui Winston Churchill din 1965. În 2002, aproximativ 200.000 de oameni au defilat în fața sicriului reginei-mame, Elizabeth Bowes-Lyon, iar în 1952 au fost cozi de până la 6,5 kilometri pentru a-i onora soțul, regele George al VI-lea. Palatul Buckingham estimează că la ceremonie vor participa o jumătate de milion de oameni, dar este foarte probabil să fie mult mai mulți.
Regina Elisabeta a II-a a supervizat toate detaliile înmormântării sale
Fiecare ultim detaliu al „London Bridge”, numele de cod pentru moartea Elisabetei a II-a și înmormântarea ei este cunoscut în cercurile Curții, a fost pregătit de zeci de ani și a fost supravegheat până în ultimul moment de însăși regina. Dar răspunsul cetățenilor și atenția presei faţă de moartea suveranei britanice au depășit toate așteptările.
Marți, 13 septembrie, cortegiul funerar cu regina sosește la Londra, iar miercuri sicriul Elisabetei a II-a, învelit în Drapelul Regal, va fi transferat de la Palatul Buckingham la Westminster, unde va fi instalată o capelă funerară pentru ca monarhiștii și curioșii să vină să-și ia rămas bun. Cortegiul funerar va începe la ora 15:22 (o oră mai puțin la Londra), iar Big Ben va suna clopotele pentru a începe procesiunea. Sicriul va fi transportat pe un cărucior cu tunuri de către Royal Horse Artillery Troop, în josul The Mall, de-a lungul Whitehal până la Parlament, un traseu pe care se estimează că va fi însoțit de mii de cetățeni. Regele Charles al III-lea și familia sa vor merge în spatele sicriului.
De la mijlocul după-amiezii, Westminster va rămâne deschis 24 de ore din 24 timp de cinci zile la rând pentru ca cetățenii să vadă sicriul reginei și se va închide doar câteva ore noaptea pentru curățenie, potrivit ziarului „The Times”. Până sâmbătă, regalitatea internațională, liderii mondiali și diplomații sunt așteptați să înceapă să sosească la Londra. Regele și regina consoartă vor începe ziua primind șefii de guvern și guvernatorii celor patru națiuni. Seara, Charles al III-lea și Camilla vor oferi, alături de alți membri ai familiei regale, inclusiv prințul de Wales, o recepție la Palatul Buckingham pentru regalitatea străină.
Luni, 19 septembrie, regina Elisabeta a II-a va deveni primul monarh de la George al II-lea, în 1760, care va avea slujba de înmormântare la Westminster Abbey. În zorii ultimei zile de doliu național, gărzile de corp ale regelui își vor începe veghea finală la sicriul Reginei din Westminster. La ora 10:00, clopotele lui Big Ben vor suna din nou pentru a comemora ziua. La ora 11:30, sicriul va fi transportat în trăsura folosită pentru înmormântările lui Lady Di și a Reginei Mamă. Sute de mii de privitori se vor alinia pe străzi pentru a urmări călătoria finală a monarhului, în timp ce regele și membrii casei regale vor merge în procesiune de la Westminster până la biserică. Acolo, la 12:00, naţiunea va păstra tăcerea. Înmormântarea de stat va fi televizată și aproximativ 2.000 de invitați sunt așteptați în interiorul mănăstirii. Ecrane gigantice vor fi amplasate în parcurile regale ale capitalei și în toată țara pentru a putea fi urmărită în direct. Se așteaptă să doboare recorduri de audiență. Sicriul va fi apoi transferat înapoi în trăsură pentru o ultimă procesiune funerară la Castelul Windsor, unde monarhul a avut ultima reședință după izbucnirea pandemiei și unde se odihneşte cel care i-a fost soţ vreme de 73 de ani, Ducele de Edinburgh.
Înmormântarea va avea loc în capela San Jorge și va fi și televizată pentru ca cetățenii să o poată urmări. La ceremonie, bijutierul regal va scoate din sicriu coroana Statului Imperial, sceptrul și globul pământesc. Un cimpoi va intona un cântec de jale la sfârșitul slujbei, în timp ce sicriul va fi coborât în cripta regală, unde se odihnesc alți opt monarhi britanici pe lângă Prințul Philip.
Mai târziu, regele și cel mai apropiat cerc al său vor participa la o slujbă privată în aceeași capela San Jorge. Charles al III-lea, la fel cum a făcut mama lui Elisabeta a II-a cu tatăl său, va presăra pământ pe sicriul regretatei regine. (https://www.larazon.es)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.