Plafonarea prețului la energie, în dezbaterea comisiilor
Şi este posibil ca ordonanţa de urgenţă să fie modificată pentru că la conducerea comisiei au ajuns numeroase amendamente, inclusiv de la parlamentarii puterii. Deocamdată sunt doar discuţii generale.
Articol editat de Andreea Leonid, 14 septembrie 2022, 14:05
Președintele Comisiei economice, senatorul PSD, Daniel Zamfir, recunoaște că au existat unele omisiuni în documentul adoptat de guvern, scăpări care vor fi remediate.
Daniel Zamfir atrage însă atenția că există o anvelopă bugetară convenită de executiv:
Important e să reușim să completăm textul ordonanței, pentru că, iată, dincolo de faptul că sunt mulți colegii parlamentari care au amendamente, sunt și puncte de vedere ale foarte multor entități, plecând de la telefonia mobilă până la toată rețeaua de supermarket-uri. Sigur, noi discutăm aicea toate solicitările. Da, un lucru cred că este limpede pentru toată lumea bugetul statului are niște limite.
Președintele Comisiei pentru energie, senatorul UDMR, Antal Loránt, arăta că intenția guvernului a fost de a reduce prețurile la energie:
Această ordonanță de urgență vrea să clarifice mult mai mult relațiile de colaborare între producători, furnizori și consumatori și, plus pe lângă asta, intenția Guvernului este foarte clară de a reduce și prețurile din piață. Prețul de vânzare a fost plafonat la 1300 de lei adică orice furnizor care o să vândă cu mai mult de 1300 de lei megawatt-ora la energie electrică nu o să mai primească compensare.
Amendamentele vor fi analizate și de liderii coaliției de guvernare și numai cele convenite vor primi girul senatorilor.
Săptămâna viitoare începe dezbaterea pe amendamente, iar USR anunță deja că a propus introducerea creditului fiscal pentru toate companiile românești în cuantum de 50% din creșterea de prețuri la energie.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.