Ascultă Radio România Cluj Live

Cea mai mare soprană a noastră, Hariclea Darclée, va avea o placă memorială la Milano

Numită de-a lungul timpului, de presa naţională şi internaţională, drept ”privighetoarea Carpaţilor”, Haricleea Darclée a dominat scena lirică mondială vreme de trei decenii, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, fiind considerată, “cea mai mare soprană a lumii timp de 25 de ani”, cum este menționată în Enciclopedia dello Spettacolo).

Cea mai mare soprană a noastră, Hariclea Darclée, va avea o placă memorială la Milano

Articol editat de cristina.rusu, 15 septembrie 2022, 12:44

Placa memorială va fi aşezată pe fațada clădirii din Via Cernaia numărul 2 din Milano, situată în vechiul cartier Brera, unde marea soprană avea să locuiască timp de aproape două decenii în unul dintre apartamentele vilei.

O perioadă bună de timp îl va aduce la Milano și pe fiul ei Ion Hartulari Darclée, viitor compozitor, care va frecventa prestigiosul institut Pietro Longone, situat atunci în via Fatebenefratelli, școală unde studiau copiii unor familii înstărite din Milano.

Născută în România în 1860 într-o familie aristocratică de origini grecești, Hariclea Darclée a studiat muzica și canto la Viena. De aici se va îndrepta în 1886 spre Paris, unde, în ciuda multor dificultăți financiare, a început să ia lecții de canto cu Edmond Duvernois, profesor la Conservator. La Paris a fost remarcată de Charles Gounod, care îi va încredința rolul Margueritei din opera sa Faust, în care a debutat pe scena operei în anul 1888. Tot compozitorul Gounod a fost cel care i-a sugerat să își schimbe numele din Haricli în Darclée.

În anul următor, ea avea să o înlocuiască pe celebra soprană Adelina Patti în rolul Julietei din opera Romeo și Julieta de Gounod. Este un moment de vârf în cariera Hariclea Darclée, care cucerește publicul și devine favorita multor mari compozitori ai vremii.

După Paris, viața marii soprane va fi legată de cea a Italiei, în special de Teatro alla Scala din Milano, unde la vârsta de 30 de ani, va debuta în rolul Chimenei din opera Cid de Jules Massenet, pe 26 decembrie 1890. Activitatea muzicală desfăşurată după debutul la Opera din Paris și apoi la Scala din Milano, a făcut-o cunoscută apoi în întreaga lume, marea soprană impunându-se pe principalele scene din Paris, Berlin, Florenţa, Roma, Buenos Aires, Lisabona, Monte Carlo, New York sau Moscova.

Multe dintre partiturile care au devenit celebre, au fost special compuse pentru vocea sa excepţională: Condor de Antonio Gomes (21 februarie 1891, Teatro alla Scala din Milano; Wally de Alfredo Catalani (20 ianuarie 1892, Teatro alla Scala); I Rantzau de Pietro Mascagni (10 noiembrie 1892 la Teatro della Pergola din Florența); Iris de Pietro Mascagni (22 novembre 1898, Teatrul Costanzi di Roma) ș.a.

Ziua 14 ianuarie 1900 este o dată memorabilă în muzica lirică universală: triumful Haricleei Darclée la Teatrul Costanzi de la Roma în rolul Tosca la premiera absolută a capodoperei cu același nume de Giacomo Puccini, în regia lui Leopoldo Mugnone. Marele compozitor italian Giacomo Puccini a considerat-o pe Hariclea Darclée singura interpretă care poate întruchipa perfect rolul Floriei în Tosca şi la cererea ei, a adăugat aria” Vissi d’arte, vissi d’amore”.

De la Roma, opera Tosca va fi prezentată la Teatro Regio din Torino, iar la 17 martie 1900 la Teatro alla Scala din Milano, în regia lui Arturo Toscanini. Debutul atât de prestigios al operei Tosca va aduce în perioada 1900-1905, mai multe reprezentații la Lisabona la Teatrul San Carlos, la Opera din Buenos Aires, la București la Teatrul Național, la Montevideo la Teatrul Solis, la Teatrul Liric din Rio de Janeiro, la Cazinoul din Monte Carlo, la São Paulo la Teatrul Santana, la Rio de Janeiro sau la Barcelona.

În perioada 1890-1914 marea soprană va avea în jur de 136 de apariții pe scena Teatro alla Scala din Milano.

În 1918 în plin apogeu al carierei sale muzicale, marea soprană se retrage de pe scenă. Avea 58 de ani și probabil ultimul ei spectacol a fost în rolul Julietei din opera Romeo și Julieta de Gound la Opera din Milano, una dintre operele debutului ei parizian. Alte surse vorbesc despre un spectacol al ei, la Teatrul Pergola din Florența.

Din păcate, nu s-au păstrat înregistrări ale sopranei: matricele înregistrărilor realizate pentru Casa de discuri Fonotipia din Milano, între 1903 și 1905 (arii din opera Don Pasquale de Gaetano Donizetti, Traviata de Giuseppe Verdi, Iris de Pietro Mascagni și Tosca de Giacomo Puccini) au fost distruse într-un bombardament din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Rămân mărturiile sonore a două cântece românești: Cântecul fluierașului de George Stephănescu pe o poezie a poetului Vasile Alecsandri (1821-1890) și Vai mândruță dragi ne avem („Frumoasa mea cât de mult ne iubim”. „) de Tiberiu Brediceanu cu acompaniament de pian, care poate fi ascultat și online.

În istoria muzicii, Hariclea D s-a impus în primul rând prin impactul avut asupra compozitorilor contemporani, aşa-zişii verişti din generaţia postverdiană. Faptul că 45% dintre operele din repertoriul ei sunt originale, demonstrează poziția singulară pe care artista româncă o ocupă în istoria muzicii și influența sa decisivă.

Spre sfârșitul vieții sale se reîntoarce definitiv în România, cu intenţia de a preda la Conservator. Își dorise foarte mult să înfiinţeze o şcoală românească de canto.

A murit la 10 ianuarie 1939, la Bucureşti, fiind înmormântată la cimitirul Bellu.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Expoziția „Artă frământată”, o incursiune în meșteșugul prelucrării lutului
Cultural marți, 11 februarie 2025, 16:48

Expoziția „Artă frământată”, o incursiune în meșteșugul prelucrării lutului

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, prezintă expoziția „Artă frământată”, în Beciul Cultural al muzeului.   Această...

Expoziția „Artă frământată”, o incursiune în meșteșugul prelucrării lutului
Elena Ivanca, invitată la o nouă ediție Față-Verso. O poveste de teatru
Cultural marți, 11 februarie 2025, 14:25

Elena Ivanca, invitată la o nouă ediție Față-Verso. O poveste de teatru

Marți, 25 februarie, de la ora 19:00, în Studioul Euphorion, are loc cea de-a cincea ediție a spectacolului-dialog Față-Verso. O poveste de...

Elena Ivanca, invitată la o nouă ediție Față-Verso. O poveste de teatru
Cadou special de Dragobete: 1+1 gratis la „Metamorfoze”
Cultural marți, 11 februarie 2025, 12:01

Cadou special de Dragobete: 1+1 gratis la „Metamorfoze”

Ce te așteaptă la „Metamorfoze”? Un spectacol-concert marca Fără Zahăr, un mix de teatru și muzică live, cu umor și personaje memorabile....

Cadou special de Dragobete: 1+1 gratis la „Metamorfoze”
Bijuterii și proză fantastică la Satu Mare
Cultural marți, 11 februarie 2025, 10:21

Bijuterii și proză fantastică la Satu Mare

Un volum de proză fantastică se lansează miercuri, 12 februarie, la Centrul Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale din...

Bijuterii și proză fantastică la Satu Mare
Cultural luni, 10 februarie 2025, 14:30

”Eu sunt vântul”

Un text dramatic al scriitorului norvegian laureat cu Nobel, Jon Fosse este montat în premieră la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.   Este...

”Eu sunt vântul”
Cultural luni, 10 februarie 2025, 12:17

Piese ale lui Constantin Brâncuși expuse în premieră la Roma

Expoziţia se numește Brâncuşi: scolpire il volo (sculptând zborul) și prezintă o selecţie de opere ale artistului român, expuse în...

Piese ale lui Constantin Brâncuși expuse în premieră la Roma
Cultural luni, 10 februarie 2025, 11:11

Muzică klezmer cu formația ”Mazel Tov”, la Cluj-Napoca

Formația de muzică klezmer ”Mazel Tov” va susține luni, 17 februarie, de la ora 18.00, un nou concert la Casa de Cultură a Studenților din...

Muzică klezmer cu formația ”Mazel Tov”, la Cluj-Napoca
Cultural duminică, 9 februarie 2025, 11:53

”A Valentine’s Rock Symphony” la Filarmonica de Stat „Transilvania”

O zi cu semnificație deosebită, 14 februarie 2025, va fi sărbătorită la Filarmonica de Stat „Transilvania” vineri când pe scena sălii...

”A Valentine’s Rock Symphony” la Filarmonica de Stat „Transilvania”