Comisia Europeană: Intervenție de urgență pe pieţele europene ale energiei
Foto: Comisia Europeană
Comisia Europeană a propus, miercuri, 14 septembrie, o intervenţie de urgenţă pe pieţele europene ale energiei, pentru a face faţă creşterilor dramatice de preţuri, cauzate în mare parte de reducerea furnizării de gaze de către Rusia.
Articol editat de Andreea Leonid,
15 septembrie 2022, 08:30
Comisia Europeană a propus, miercuri, 14 septembrie, o intervenţie de urgenţă pe pieţele europene ale energiei, pentru a face faţă creşterilor dramatice de preţuri, cauzate în mare parte de reducerea furnizării de gaze de către Rusia.
Comisia cere o reducere a consumului de energie electrică cu cel puţin 5% în timpul orelor de vârf selectate şi o reducere a cererii cu cel puţin 10% până în martie anul viitor.
Executivul comunitar propune, de asemenea, un plafon temporar al veniturilor, de 180 de euro pentru un megawatt/oră pentru producătorii de energie electrică din surse regenerabile, nucleare şi lignit, iar veniturile care depăşesc plafonul vor fi colectate de guverne şi utilizate pentru a-i ajuta pe consumatorii de energie să îşi reducă facturile.
Trimisul special RRA, Andrei Şerban, a urmărit discursul şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în plenul Parlamentului European de la Strabourg:
Ursula von der Leyen a propus și plafonarea profiturilor întreprinderilor care produc energie electrică cu un cost scăzut:
Ursula von der Leyen: În economia noastră socială de piață, să obții profit e un lucru bun. Însă, în aceste momente, nu este corect să se obțină profituri record de pe urma războiului și pe spatele consumatorilor. Trăim vremuri în care profiturile trebuie împărțite și direcționate către cei care au cea mai mare nevoie de ele. Datorită propunerii noastre, vom mobiliza peste 140 de miliarde de euro către statele membre, cu scopul de a atenua direct impactul acestei situații. Și pentru că traversăm o criză a combustibililor fosili, această industrie are la rândul ei o datorie specială. Marile companii din sectorul petrolului, gazelor și cărbunelui înregistrează și ele profituri uriașe. Trebuie să contribuie și ele, prin urmare, în mod echitabil și să plătească o contribuție de criză.
Ursula von der Leyen a anunțat și o reformă profundă a pieței energiei electrice și a precizat în mod clar că președintele rus, Vladimir Putin, este singurul responsabil pentru actuala criză energetică și pentru creșterea prețurilor.
Preţul gazelor la bursele din Marea Britanie şi Ţările de Jos a crescut, după ce Comisia Europeană a renunţat să includă în pachetul de măsuri destinat combaterii exploziei preţurilor la energie o propunere anterioară de plafonare a preţurilor pentru gazele importate din Rusia.
Ţările membre ale Uniunii Europene au opinii diferite atunci când vine vorba de impactul unui plafon de preţ asupra eforturilor Europei de a-şi asigura aprovizionarea cu energie la iarnă. Chiar dacă Europa şi-a atins, mai devreme, ţinta de a-şi umple depozitele de gaze până la 80% din capacitate până în luna noiembrie, îngrijorările cu privire la livrările de gaze la iarnă continuă să planeze asupra pieţei.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.