Parlamentul European a adoptat o nouă legislație privind salariile minime
Statele membre trebuie să garanteze salarii minime pentru un trai decent, se arată în directiva adoptată de Parlamentul European. Legislația europeană în domeniu urmărește să îmbunătățească astfel condițiile de viață și de muncă ale angajaților și să promoveze negocierea colectivă a salariilor.
Articol editat de Andreea Leonid, 15 septembrie 2022, 08:18
Potrivit normelor adoptate de eurodeputați, stabilirea salariului minim rămâne o prerogativa națională. Totuși, statele membre, inclusiv România, trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc permit cetățenilor un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor.
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că PSD va propune în ședință coaliției de guvernare creșterea salariului minim la 3.000 de lei de la 1 ianuarie, anul viitor.
În prezent, în țara noastră, salariul minim este de 2.550 de lei brut. Prin comparație, cele mai mari salarii minime din Uniune sunt în Luxemburg, Irlanda și Germania, iar cele mai mici în Bulgaria, Letonia și Estonia.
Luna aceasta, directiva va fi adoptată și de Consiliul Uniunii Europene, iar după publicare, statele membre au la dispoziție cel mult doi ani pentru o transpune în legislațiile naționale.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.