Prima pagină » Financiaria » Financiaria: ”Cel mai bogat om din Babilon”, rețeta antică de educație financiară [AUDIO]
Financiaria: ”Cel mai bogat om din Babilon”, rețeta antică de educație financiară [AUDIO]
Foto: wikipedia
Salut și bine te-am regăsit la „Financiaria”, rubrica de educație financiară care te ajută să investești inteligent!
Articol editat de cristina.rusu,
16 septembrie 2022, 06:00 / actualizat: 23 martie 2024, 13:20
Salut și bine te-am regăsit la „Financiaria”, rubrica de educație financiară care te ajută să investești inteligent!
Astăzi discutăm despre una dintre cele mai cunoscute cărți de educație financiară din istorie, „Cel mai bogat om din Babilon”. Cartea lui George Samuel Clason, publicată în 1926, oferă o serie de sfaturi financiare de bază cu ajutorul unor parabole datate cu peste 4,000 de ani în urmă în Bablionul antic.
Acțiunea cărții se desfășoară în aproximativ 140 de pagini și este relatată de un personaj fictiv, pe nume Arkad, un scrib sărac care a devenit însă cel mai bogat om din Babilon și care împărtășește sfaturile lui cu un tânăr care l-a rugat să îi fie mentor. Dacă aceste principii au funcționat pentru babilonieni și au funcționat și pentru oamenii din anii 1920, de ce nu ar funcționa și astăzi, ca o rețetă simplă de independență financiară?
Sfaturile lui Arkad sunt împărțite în două mari categorii: sfaturi despre cum să începi să acumulezi bogăția și poate la fel de importante, sfaturi despre cum să o păstrezi.
Pentru început, pune deoparte, în fiecare lună, 10% din ce câștigi.
Poate ți se pare dificil, însă banii pe care îi păstrezi se vor acumula în timp și astfel, vei avea la dispoziție o sumă mai mare pe care o vei putea investi.
Dacă te întrebi de unde poți să faci rost de acești 10%, haide să îți spun al doilea sfat: în fiecare lună, banii sunt la tine în portofel însă preferi probabil să îi aloci spre cheltuieli care ți se par necesare dar care, dacă te gândești mai bine, nu sunt esențiale. Una din cele mai importante reguli pe care îți recomand să le aplici este să încerci să te plătești pe tine prima dată, independent de orice alte cheltuieli.
La fiecare început de lună sau în ziua de salar, pune deoparte 10% din cât câștigi pentru tine, pentru mai târziu. Cu un control bun al veniturilor și cheltuielilor, poți să începi să îți conturezi un prim buget de economii și investiții.
Odată conturat un astfel de buget, al 3-lea sfat este să începi să multiplici banii pe care i-ai pus deoparte. Dacă începi să investești, fă-o pe termen lung și reinvestește banii pe care îi câștigi din investițiile făcute. Banii tăi vor produce și mai mulți bani. Evident, dacă banii tăi încep să producă alți bani, asta nu înseamnă că ar trebui să renunți la regula celor 10% anunțată anterior. Îți recomand să continui să aloci 10% din veniturile tale lunare spre contul tău de investiții care va crește de acum mult mai repede.
Al 4-lea sfat este să îți protejezi câștigurile de pierderi inutile. Nu îți asuma un astfel de risc și nu investi în scheme de îmbogățire rapidă. Ideea îmbogățirii peste noapte a produs de mii de ori mai mulți oameni săraci decât bogați.
După ce ai parcurs acești primi 4 pași către independența ta financiară, sfatul lui Arkad este să renunți la a mai închiria un imobil pentru locuire și să încerci să îți achiziționezi propria casă, deoarece orice om bine intenționat trebuie să aibă capacitatea de a deține o proprietate.
Al 6-lea sfat se referă la pregătirile financiare pe care trebuie să le facem pentru a avea un venit potrivit în zilele în care nu vom mai fi tineri, vom dori să ne sprijinim copiii sau nepoții sau vom dori să lăsăm o moștenire. Pentru a putea pune în practică cele 6 sfaturi de până acum, al 7-lea sfat este cel de a continua să îți dezvolți abilitățile și cunoștințele pentru a deveni mai înțelept financiar. Indiferent de vârstă, îți vei putea mări capacitatea de multiplicare a averii. Pe scurt, toate sfaturile oferite de Cel mai bogat om din Babilon sunt imposibile fără o educație financiară continuă.
Continuăm și noi discuțiile despre investiții pe grupul de Facebook Investește Inteligent și pe Financiaria.ro, unde îți voi spune cele 5 reguli ale păstrării avuției. Până la următoarea noastră întâlnire, să ai spor la investit!