Și-a înscris numele în istoria fizicii cu experimentul său, care a demonstrat rotaţia Pământului în jurul axei sale. Pendulul numit după el, reinstalat la Paris în 1995, poate fi vizitat şi în prezent. În 18 septembrie 1819 s-a născut Léon Foucault:
Articol editat de cristina.rusu,
18 septembrie 2022, 06:00 / actualizat: 18 septembrie 2022, 8:48
Și-a înscris numele în istoria fizicii cu experimentul său, care a demonstrat rotaţia Pământului în jurul axei sale. Pendulul numit după el, reinstalat la Paris în 1995, poate fi vizitat şi în prezent. În 18 septembrie 1819 s-a născut Léon Foucault:
Fiu al unui director de editură, Léon Foucault a fost educat mai mult la domiciliu. S-a înscris apoi la medicină, pe care a abandonat-o în favoarea fizicii pentru că… şi-a dat seama că-i e frică să vadă sânge. Totuşi iniţial nu a mers foarte departe de studiul sănătăţii umane, fiind implicat în experimente care-şi propuneau să îmbunătăţească microscopul folosit în studiile anatomice. A testat temperatura de culoare şi polarizarea cromatică a luminii, care l-au dus un timp spre ideea de a îmbunătăţi metoda dagherotipiei. În curând însă Focault a navigat spre domenii care l-au dus în conflict cu teorii acceptate de 200 de ani în lumea fizicii.
În 1850, Foucault a realizat un experiment prin care a demonstrat că viteza luminii e diferită în apă faţă de cea din aer. Rezultatul lui a fost încă o dovadă pentru fizicienii vremii că lumina trebuie să fie înţeleasă ca undă, nu ca particulă, după cum susţinea teoria acceptată încă de la Isaac Newton (abia mai târziu, odată cu descoperirea fotonilor, se va dovedi că în fond amândoi au avut dreptate). Cel mai cunoscut experiment al său a fost însă construit pe laurii altcuiva. Vincenzo Viviani a elaborat mai întâi pendulul prin care se demonstra rotaţia diurnă a planetei, dar aparatul a ajuns la un public larg datorită implicării lui Foucault. Ce-a făcut Foucault a fost să suspende un pendul de acoperişul Panteonului, a cărui oscilaţie putea fi observată până şi de un ochi neantrenat. În curând penduluri asemănătoare erau suspendate în marile oraşe ale Europei, atrăgând mulţimile curioase de acest semn practic, care scotea la iveală un aspect ascuns al lumii în care trăim. Foucault a avut şi alte contribuţii în fizică, precum inventarea giroscopului şi descrierea unei metode prin care putea fi testată forma oglinzii unui telescop, pentru a obţine o performanţă optimă a sistemului optic.
În 1864 Foucault a fost primit în Societatea Regală britanică, dar nici în ţara sa natală distincţiile nu l-au ocolit. Fizicianul francez a murit de ceea ce a fost probabil o scleroză multiplă cu o dezvoltare foarte rapidă în 1868 şi a fost înmormântat la Montmartre. Dintre cele 72 de nume înscrise pe Turnul Eiffel, unul este cel al lui Leon Foucault.
Andrea Nagy
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.