Prima pagină » Știri » Social » În contextul crizei economice, românii își schimbă comportamentul financiar
În contextul crizei economice, românii își schimbă comportamentul financiar
Foto: maitree rimthong / Pexels
Românii îşi schimbă comportamentul financiar. Tot mai mulţi şi-au restrâns cheltuielile, iar procentul celor care obişnuiesc să pună bani deoparte a crescut semnificativ, faţă de anul trecut.
Articol editat de Andrei Cretoiu,
20 septembrie 2022, 12:02
Românii îşi schimbă comportamentul financiar. Tot mai mulţi şi-au restrâns cheltuielile, iar procentul celor care obişnuiesc să pună bani deoparte a crescut semnificativ, faţă de anul trecut.
Oamenii reacționează astfel la creșterea inflației din ultimele luni.
Sunt concluzii ale studiului “Money Matters” – Banii contează, realizat, în această vară, de Erste Group, în ţări din Europa Centrală şi de Est.
Cu mai multe detalii, Iulian Olescu:
Datele cercetării relevă că peste 3 sferturi dintre românii intervievați strâng bani în prezent pentru potențiale urgențe și cheltuieli neprevăzute, în timp ce 74% economisesc pentru a avea o rezervă de bani pentru sine sau pentru familie, ambele motive fiind în creștere cu opt puncte procentuale față de anul trecut. De asemenea, unul din 4 români pun din bani deoparte în dorința de a investi în educația și pregătirea lor profesională, față de numai 16 % anul trecut. Datele studiului au mai scos în evidență faptul că 64% dintre români declară că au fost afectați de inflație, iar 38% cred că situația lor financiară s-a deteriorat în ultimul an, procentul fiind dublu față de 2019. Românii economisesc în medie 351 de lei pe lună cu 42 de lei mai mult decât în 2021 și numai o treime pun bani deoparte pentru bătrânețe, mai releva analiza. În sfârșit, 61% dintre respondenți consideră că educația financiară intră în atribuțiile școlii și ale altor instituții de învățământ, 56% cred că este responsabilitatea părinților și a familiei, iar 45% a băncilor și altor instituții financiare.
Totodată, mai puţin de o treime dintre români se declară mulţumiţi de valoarea medie a facturii lunare pentru încălzire de iarna trecută, arată un studiu realizat la nivel naţional de Reveal Marketing Research.
Pe fondul majorărilor de preţuri care sunt estimate în viitorul sezon rece, aproape 70 de procente dintre respondenţi sunt îngrijoraţi de costurile cu energia electrică, iar 64 la sută de facturile pe care le vor plăti la gaze.
În acest context, majoritatea consideră costurile de întreţinere drept un element important în evaluarea unei locuinţe, iar peste 80 la sută susţin că materialele utilizate în construcţia casei favorizează menţinerea căldurii în interior.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.