Ascultă Radio România Cluj Live

O săptămână dedicată curățeniei [FOTO]

Copii, tineri, părinți, profesori, persoane din instituții publice și private, ong-uri și media s-au implicat în campania de ecologizare a Oradiei și a județului Bihor. Participanții au primit saci și mănuși și au curățat spațiile din jurul școlilor, a blocurilor, parcurilor, malurile râurilor și marginile șoselelor.

O săptămână dedicată curățeniei [FOTO]

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 septembrie 2022, 06:00 / actualizat: 20 septembrie 2022, 10:22

Angajații de la Serviciul Județean de Ambulanță Bihor au ales să se implice în campanie, ecologizând o zonă din localitatea Ceica, iar angajații Jardarmeriei Bihor au preferat să curețe zona Felixului. Elevii de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” au curățat o porțiune de pe Malul Crișului, iar alți colegii de-ai lor din alte școli au adunat gunoaie aruncate pe Șoseaua de Centură, prin parcuri sau printre blocuri.

Copiii și dascălii Școlii Gimnaziale „Oltea Doamna” au constatat că zonele pe care le-au curățat în acest an au fost mai curate decât în anii precedenți.

Oamenii s-au mai civilizat, dar sunt și mai multe pubele pe malul Crișului”, a fost părerea elevilor de la „Oltea Doamna”.

În Oradea, voluntarii au pornit în acțiune din parcarea Complexului Lotus Center (partener în proiect), unde au primit saci și mănuși pentru colectarea deșeurilor.

Și în județul Bihor, primăriile și școlile s-au mobilizat exemplar și au participat la această acțiune.

Avem un grup de 133 de profesori participanți la acțiune, din școli, gimnazii, licee, grădinițe, iar pe platformă avem înscrise 32 de unități de învățământ. Mulți au participat la campanie, chiar și fără să se înscrie pe platformă”, a spus Filip Barabaș, coordonatorul acțiunii din partea ARDT.

Această prezentare necesită JavaScript.

Mediul ne aparține

Foarte mulți oameni au înțeles că mediul înconjurător este al tuturor, că natura ne aparține, dar trebuie să avem grijă de ea. Voluntarii au strâns deșeuri de toate tipurile: plastic, sticlă, deșeuri menajere, textile, metal etc.

Ne dorim ca următoarele ediții să pună accentul pe ecologizare și pe colectarea selectivă. Demarăm proiectul pentru anul viitor încă de pe acum și până atunci vom organiza diverse campanii de conștientizare a nevoii de colectare selectivă în Oradea și în Bihor. Profit de această cale pentru a mulțumi Lotus Center pentru că ne-au oferit spațiul unde să ne îmtâlnim, dar și partenerilor de la Decathlon și celor de la Celsa by Atlas pentru susținere”, a declarat Mihai Pop, coordonatorul campaniei „Let’s Do It!” în Bihor.

În anumite zone din municipiu, dar și din județ voluntarii au adunat saci întregi de gunoaie. Ei au fost șocați de mormanele de gunoaie aruncate de trecători în natură.

Ne bucurăm foarte mult că am reușit să ne implicăm în această acțiune. Am fost unele zone dificile, pe care le-am făcut lună. Este ceva de neînchipuit, dar ne vom implica și în viitor, cu tot dragul, pentru orașul nostru”, a spus o mămică participantă la acțiune.

Principalii „vinovați” de această campanie sunt: Mihai Pop, cel care coordonează de 13 ani acest proiect la nivelul județului Bihor, și Filip Barabaș, președintele ARDT Bihor.

Aceștia spun că au adunat săptămâni de muncă în spate, dar și bucuria că au reușit să creeze un val verde la nivelul municipiului și al județului nostru.

Ne bucurăm că am reușit să motivăm oamenii să fie parte din cea mai mare mișcare ecologică și socială din lume. Ne bucurăm că oamenii au conștientizat nevoia de implicare. Numai așa, vom reuși să schimbăm lumea în care trăim și să avem un mediu sănătos și curat pentru noi și pentru generațiile care vor veni”, este de părere Mihai Pop.

 

Crina Dobocan

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Singurul muzeu al limbii române se află la Cluj | FOTO
Reportaje sâmbătă, 31 august 2024, 00:00

Singurul muzeu al limbii române se află la Cluj | FOTO

De Ziua Limbii Române, sărbătorită din anul 2013 în 31 august, vizităm singurul muzeul al limbii din România. El se află la Cluj, în cadrul...

Singurul muzeu al limbii române se află la Cluj | FOTO
”Hai să facem Ziua Bună”
Reportaje vineri, 30 august 2024, 12:38

”Hai să facem Ziua Bună”

De vineri, 30 august, până duminică, 1 septembrie, o serie de activități culturale și ateliere creative adresate atât adulților cât și...

”Hai să facem Ziua Bună”
Profesorii spun despre el că este un geniu!
Reportaje joi, 29 august 2024, 11:25

Profesorii spun despre el că este un geniu!

La olimpiadă au participat 98 de concurenți din 25 de țări.   Lotul României s-a întors acasă cu patru medalii și mai mult decât atât,...

Profesorii spun despre el că este un geniu!
Pompei – capsula timpului
Reportaje sâmbătă, 24 august 2024, 00:00

Pompei – capsula timpului

Pășesc agale pe străzile unui oraș fondat chiar la poalele Vezuviului. Oare cum au cutezat întemeietorii lui să-l ridice chiar acolo? Mi se...

Pompei – capsula timpului
Reportaje marți, 20 august 2024, 13:36

Șezătoarea mămicilor fantastice, cu discuții, cafea și zâmbete

Acest proiect, lansat cu entuziasm de Petra Mihale-Boantă, vine ca o extensie a deja cunoscutei „Academii a Mămicilor Fantastice” din Sibiu, un...

Șezătoarea mămicilor fantastice, cu discuții, cafea și zâmbete
Reportaje vineri, 16 august 2024, 11:59

Număr mare de turiști la Peștera Comarnic

În Cheile Carașului, speologii au descoperit peste 800 de peșteri și avene.   Dintre acestea se detașează Peștera Comarnic, una dintre...

Număr mare de turiști la Peștera Comarnic
Reportaje joi, 15 august 2024, 00:00

Roșia Montană, plină de viață și evenimente în festivalul Alive 

Drumeții, tururi ghidate, teatru, concerte pe genuri muzicale diverse, ateliere și cam tot ce se poate explora pe timp de vară la Roșia Montană...

Roșia Montană, plină de viață și evenimente în festivalul Alive 
Reportaje marți, 13 august 2024, 14:20

Din inima Oradiei în Mexic. Povestea unui tânăr curajos aflat în căutarea altei culturi

Tânărul Vlad Bungău de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea și membru în Clubul Interact Art Nouveau Oradea (cu funcția de Past...

Din inima Oradiei în Mexic. Povestea unui tânăr curajos aflat în căutarea altei culturi