Trei din patru locuitori din satele României sunt obezi și prezintă risc de diabet
În cadrul acțiunii organizate de Alianța Pacienților Cronici din România au fost testate 1230 de persoane, trei sferturi dintre acestea având vârsta de peste 50 de ani.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 septembrie 2022, 14:43 / actualizat: 24 septembrie 2022, 10:57
Rezultatele caravanei “Sănătatea vine la tine” au scos la iveală o statistică îngrijorătoare. Peste 70 la sută dintre persoanele consultate sunt supraponderale sau suferă de obezitate. Datele relevă probleme și mai grave în ceea ce privește colesterolul, 77 la sută dintre pacienți având valorile crescute, ceea ce înseamnă risc de boli cardiovasculare.
O altă problemă identificată în timpul analizelor a fost valoarea crescută a glicemiei. Mai mult de două din trei persoane aveau glicemii de prediabet și diabet.
Președintele Alianței Pacienților Cronici din România, Cezar Irimia, consideră că organizarea acestor caravane trebuie continuată și cu sprijin din partea sistemului medical public:
Implicarea sistemului este deficitară. Nu s-a îmbunătățit mai nimic în ceea ce privește screening-ul populațional. De aceea, aceste caravane sunt foarte necesare, iar programele de informare în teritoriu ar trebui să fie susținute, mai ales in mediul rural. Putem scădea rata mortalității în rândul acestor pacienți investigându-i și, atunci când e o suspiciune de o anumită boală, să-i ducem mai departe, până intră pe tratament. (Cezar Irimia)
Stilul de viață neadecvat și alimentația nesănătoasă sunt principalele cauze care duc la obezitate și risc de diabet, arată medicul specialist Anca Briceag. Ea spune că e nevoie de educație sanitară, care însă e destul de greu de făcut în satele din România:
Din păcate, rezultatele caravanei sunt îngrijorătoare pentru noi. Ne așteptam ca, în populația rurală, să întâlnim o prevalență mai scăzută a obezității. Majoritatea, peste 70 la sută dintre persoanele pe care le-am văzut, sunt obeze. Din păcate, și calitatea vieții lor nu e tocmai bună. Au un statut economic precar, ceea ce-i face, probabil, să aibă o alimentație proastă. Cam de aici trebuie să începem, cu modificarea stilului de viață. (Anca Briceag)
În cadrul acestei caravane au fost efectuate analize gratuite de glicemie, hemoglobină glicată, colesterol, analize de sânge, EKG și testul Michigan pentru complicațiile diabetului. La acțiune au participat echipe de medici, asistente, studenți la Medicină și elevi ai școlilor postliceale sanitare. Ei au făcut și educație medicală despre bolile cardiovasculare și diabet și au sfătuit persoanele aflate în grupele de risc să meargă periodic la medicul de familie pentru evaluări.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.