Beneficii nebănuite ale lecturii
Un om care citeşte trăieşte o mie de vieţi înainte de a muri… Cel care nu a citit niciodată o carte trăieşte doar una, susţine autorul, scenaristul şi producătorul american George RR. Martin.
Articol editat de cristina.rusu, 22 septembrie 2022, 12:00 / actualizat: 22 septembrie 2022, 15:11
Un om care citeşte trăieşte o mie de vieţi înainte de a muri… Cel care nu a citit niciodată o carte trăieşte doar una, susţine autorul, scenaristul şi producătorul american George RR. Martin.
Pe lângă plăcere şi deconectare, lectura oferă şi o serie de beneficii nebănuite. Iată care sunt acestea:
1. Îmbunătăţeşte conectivitatea creierului
Un studiu din 2014 a constatat că lectura activează o reţea de circuite şi trimite semnale către creier. Această reţea complexă devine mai bună şi mai puternică pe măsură ce abilităţile noastre de citire se îmbunătăţesc. Un alt studiu din 2013, care a analizat impactul lecturării unui roman captivant asupra creierului nostru, a constatat că acest organ a devenit mai activ atunci când tensiunea din povestire a crescut.
2. Îmbunătăţeşte sănătatea mintală
Conform noilor cercetări efectuate de neurologul dr. Robert Friedland, persoanele care citesc sau au alte activităţi care stimulează mentalul, cum ar fi şahul, au şanse mai reduse de 2,5 ori de a dezvolta boala Alzheimer. Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, a constatat că lectura poate ajuta persoanele în vârstă să prevină această boală.
Justin Brown, autorul şi fondatorul Ideapod, explică: Studiile arată că rămânerea într-o stare mentală indusă de lectură poate întârzia (sau poate chiar preveni) dezvoltarea bolii Alzheimer şi a demenţei.
3. Reduce stresul
Unul dintre cele mai fascinante beneficii ale lecturii este că ajută la reducerea semnificativă a stresului. Potrivit unui studiu din 2009 realizat de Mindlab International de la Universitatea Sussex, citirea timp de doar şase minute poate reduce nivelul de stres cu până la 68%. Cercetările arată că lectura pentru această durată de timp poate reduce tensiunea musculară şi poate scădea ritmul cardiac.
Cercetătorul şi neuropsihologul cognitiv, dr. David Lewis, explică: Aceasta este mai mult decât o distragere a atenţiei, este o implicare activă a imaginaţiei, deoarece cuvintele de pe pagina tipărită îţi stimulează creativitatea şi te fac să intri în ceea ce este, în esenţă, o stare schimbată a conştiinţei.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.