Scumpirea energiei îi determină pe români să folosească lemnul pentru încălzire
Lemnele pentru foc s-au scumpit, însă, și ele, motiv pentru care autoritățile iau în calcul compensarea prețului acestora.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 22 septembrie 2022, 18:33
Ministrul mediului, Tánczos Barna, declară că a propus coaliției de guvernare fie să compenseze prețul pe metrul cub de lemn, fie să plafoneze costul acestuia.
Guvernul va lua o decizie în acest sens în ședința de săptămâna viitoare – a mai anunțat ministrul mediului. El a mai spus că guvernul intenționează să interzică exportul pentru anumite sortimente de lemn și produse derivate din acesta.
Plafonarea prețului la lemnele de foc pentru populație nu ar fi cea mai bună măsură – spune, însă, liderul Federației Sindicatelor din Silvicultură, Silviu Geană. El susține că mai eficientă ar fi acordarea unor vouchere românilor care se încălzesc cu lemn și explică și de ce.
Silviu Geană: Noi am susținut ideea de a se introduce niște vouchere într-o valoare de, eu știu, 50, 100, 150 de lei per metru cub, astfel încât chiar să fie o măsură care să ajute populația, pentru că, în momentul de față, pe ceea ce s-a lansat cel puțin în spațiul public, o plafonare la nivel de 500 de lei nu rezolvă problema. De ce? Pentru că, în foarte multe situații, ocoalele silvice valorifică lemnul necesar de foc sub acestă prag de 500 de lei și, de fapt și de drept, dacă se va merge pe această soluție, populația nu va avea mari beneficii.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.