Prima pagină » Știri » Politic » Adrian Cioroianu: Interesul național trebuie servit cu cap și eficient [AUDIO]
Adrian Cioroianu: Interesul național trebuie servit cu cap și eficient [AUDIO]
Adrian Cioroianu/Foto: Agerpres
Despre raportarea României la situația din Ucraina, păstrarea identității naționale românești, echilibrul social, într-o discuție cu fostul ministru de Externe, istoricul Adrian Cioroianu:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
23 septembrie 2022, 11:48 / actualizat: 26 septembrie 2022, 11:22
Despre raportarea României la situația din Ucraina, păstrarea identității naționale românești, echilibrul social, într-o discuție cu fostul ministru de Externe, istoricul Adrian Cioroianu:
Dan Horea: Care ar fi atitudinea cea mai inteligentă de urmat de către autorităţile noastre?
Adrian Cioroianu: Cred că nu sunt foarte multe variante. Un stat respectabil este un stat predictibil; ori eu cred că din acest punct de vedere ar trebui să continuăm această linie pe care am început-o după 24 februarie, în sensul în care denunţând o invazie rusă în Ucraina, în acelaşi timp să avem grijă ca aceste valori pe care noi le preţuim ca fiind câştiguri după căderea regimului comunist să se răspândească spre est. Interesul geopolitic al României nu este neapărat să rămână o graniţă la infinit, drept care pentru noi orice partener câştigat în est de partea democraţiei, de partea liberalismului democratic, de partea apropierii de Uniunea Europeană pentru noi e un câştig. Adică apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană din punctul meu de vedere este un net câştig pentru România şi noi trebuie să susţinem această dorinţă a lor.
Dan Horea: Ce ne facem cu situaţia minorităţii române din Ucraina?
Adrian Cioroianu: Problema e foarte reală, credeţi-mă că am dezbătut-o de când eram ministru de externe, am dezbătut-o ca ambasador. Numai că există întotdeauna un bun simţ al oportunităţii: în momentul în care unui vecin îi arde casa nu te duci să-i ceri banii pe care i-ai împrumutat. Prima dată îl ajuţi să stingă incendiul, după care poţi să stai de vorbă cu el. Adică mie mi se pare că, în contextul în care Ucraina este atacată de Rusia, cei care ridică problema minorităţii române sau a teritoriilor foste româneşti, mi se pare un fel de căutare a nodului în papură. Deocamdată acest stat pe nume Ucraina luptă împotriva unei agresiuni; după ce s-o termina acest conflict, evident că locul pe hartă nu ni-l schimbăm nici noi, nici ei, tot vecini rămânem. Dar hai prima dată să-i vedem că trec prin această probă. Interesul nostru este ca aici să rămână un stat suveran şi în acel moment, într-un sistem democratic, poţi discuta orice cu ei. Şi credeţi-mă că discuţii au avut loc la acest nivel, inclusiv despre starea limbii române acolo. Sunt lucruri pe care să zic că nu le spun, sau le-am spus în rapoartele mele către Ministerul de Externe şi nu sunt neapărat publice; dar ce vă pot spune public este că în mod evident Ucraina nu a luat măsuri împotriva limbii române, maghiare, bulgare. Ei vor să-şi construiască o identitate; iar principala ameninţare la adresa identităţii lor este numărul foarte mare al vorbitorilor de limbă rusă. Ori limba rusă ei vor să o treacă în categoria limbilor minoritare, pentru că vor să-şi construiască identitatea lor ucraineană. În învăţământul lor în mod categoric este încurajată învăţarea limbii ucrainene, dar nu se luptă cu limba română sau maghiară: confruntarea lor culturală este cu limba rusă. Şi din acest punct de vedere cred că orice român educat îşi dă seama că ţinta învăţământului din Ucraina nu este să marginalizeze limba română, poloneză sau maghiară.
Dan Horea: Da, dar nu face excepţie pentru aceste limbi, să spună clar că rusa e o problemă.
Adrian Cioroianu: Nu poţi să faci aşa ceva. Pe teritoriul Ucrainei erau, conform ultimelor statistici de la UNESCO, 16% din populaţie care se revendicau a fi ruşi, dar erau peste 26% care dădeau limba rusă ca limba maternă: din familii mixte, sau pentru că lucrau în anumite zone. Puteau să se simtă ucraineni şi cu toate acestea limba lor maternă să fie rusa. Vă daţi seama că acolo e o încurcătură reală. Fără să vorbim cu cinism, dar acest război va rezolva anumite lucruri în privinţa identităţii ucrainene.
Dan Horea / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.