Alimente sănătoase…de sezon
Toamna, există o mare varietate de fructe şi legume de sezon delicioase, colorate şi sănătoase, iar prin ele vom oferi corpului nostru tot ceea ce are nevoie pentru a fi sănătos şi plin de energie. Iată câteva dintre acestea:
Articol editat de cristina.rusu, 24 septembrie 2022, 12:00 / actualizat: 24 septembrie 2022, 13:09
Dovleacul
Fructul perfect de toamnă. Culoarea sa portocalie se datorează cantităţii mari de caroten (provitamina A), care la unele soiuri o depăşeşte chiar şi pe cea a morcovului. Conţinutul său de fibre, potasiu şi vitamina C ajută la menţinerea sănătăţii inimii. Dovleacul conţine carotenoizi care funcţionează ca antioxidanţi, iar aceştia sunt asociaţi cu un risc mai scăzut de cancer de sân, stomac şi pancreas. Datorită conţinutului scăzut de sodiu şi conţinutului ridicat de potasiu, dovleacul este cel mai bun diuretic natural care îndepărtează edemele în bolile renale şi cardiovasculare. Fosforul şi magneziul îmbunătăţesc memoria şi activitatea sistemului nervos.
Sfecla roşie
Este o sursă bogată de micro şi macronutrienţi. Conţine monozaharide, fibre vegetale, acid folic, zaharuri utile, proteine şi carbohidraţi. Adăugată în meniul zilnic, sfecla roşie poate normaliza nivelul tensiunii arteriale şi poate avea un efect relaxant asupra muşchiului inimii. Sucul de sfeclă roşie acţionează ca un vasodilatator şi reduce acumularea de calciu, care provoacă întărirea arterelor.
Conopida
Este o sursă de fibre şi antioxidanţi. Consumul său regulat ajută la întărirea oaselor şi sistemului imunitar şi la prevenirea cancerului. Conopida conţine un nivel ridicat de vitamina B4 (colină), care favorizează menţinerea unui sistem nervos sănătos. În plus, împiedică acumularea de colesterol în ficat. Conopida este unul dintre cele mai bogate şi mai utile alimente ale toamnei.
Merele
Sunt o sursă foarte bună de pectină şi celuloză, concentrate în principal în coajă şi seminţe. Merele conţin acid malic şi citric, flavonoide, vitamine, un set util de minerale, în special potasiu şi bor. Mărul se numără printre alimentele cu cea mai mare concentraţie de compuşi antioxidanţi, ajutând la combaterea cancerului, precum şi la întârzierea procesului de îmbătrânire, datorită reducerii radicalilor liberi. Un măr pe zi favorizează scăderea colesterolului.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.