Filmul de weekend: Propunerea României la Oscar, Imaculat
Filmul începe cu un prim plan apropiat pe Daria care își spune povestea plină de șovăială, frică și rușine. Auzim doar vocile mamei și ale doctoriței de la clinica de dezintoxicare, însă camera stăruiește pe chipul frumos și adolescentin al fetei.
Articol editat de cristina.rusu, 24 septembrie 2022, 06:00 / actualizat: 24 septembrie 2022, 9:58
Ea urmează să petreacă câteva săptămâni internată, fără telefon și fără să poată lua legătura cu părinții sau cu lumea din afară.
Iar mediul din clinică este departe de tot ce a cunoscut Daria până în acel moment. Rămasă singură cu alți toxicodependenți, fata nu știe să se apere, nu știe să riposteze, are de partea ei doar candoarea vârstei. Atmosfera din saloanele clinicii este sufocantă, cei internați alături de Daria fiind angrenați în tot soiul de relații de putere, greu de înțeles sau de gestionat de cineva din afară.
Imaculat este un film puternic despre relații, abuz, dependențe și despre felul în care presiunile din partea celorlalți te pot determina să recurgi la tot felul de comportamente nebunești sau gesturi disperate.
Aflată la primul său lungmetraj, regizoarea Monica Stan semnează și scenariul filmului. Ea spune că povestea este în mare parte autobiografică: și ea în adolescență a experimentat internarea într-o clinică de dezintoxicare. De aici și tonul sincer și direct al filmului, personajele credibile și care alcătuiesc un tablou complex despre ce înseamnă viața într-o asemenea unitate spitalicească.
Regia filmului este semnată de Monica Stan împreună cu George Chiper, cel care semnează și imaginea din Imaculat. Și cred că modul în care a fost filmat este principalul atu al său. Camera pătrunde în intimitatea personajelor, majoritatea scenelor sunt filmate într-un prim plan foarte apropiat, însă senzația generală nu este una de indiscreție și încălcare a intimității, ci este una a poveștii împărtășite, caldă, blândă și care nu pune la zid personajele, oricâte lucruri îngrozitoare ar spune sau ar face ele.
Filmul nu are un ton moralizator, încearcă doar să spună o poveste la care avem acces mai rar și o face într-un mod plin de îngăduință. Imaculat ne ajută să înțelegem și să compatimim, să intrăm în pielea personajelor, nu să dăm verdicte și să atribuim vinovații.
Personajul principal, Daria reprezintă prototipul fetei bune și săritoare care din prea multă cumsecădenie ajunge în situații disperate din care nu știe cum să iasă. Presiunile pe care le pun asupra ei ceilalți o fac să nu știe cum să reacționeze, nu știe cui să ceară ajutor și până la urmă se lasă târâtă de val și de cei care par să știe mai bine ce ar trebui să facă cu viața ei.
Mi-a plăcut mult felul în care camera de filmat surprinde transformările prin care trece Daria. Și mi s-a părut foarte expresiv jocul actriței din rolul principal, foarte tânăra Ana Dumitrașcu, aflată la debut și studentă la teatru în București.
Este sufocantă atmosfera din Imaculat, iar tensiunea crește treptat, până devine insuportabilă. Ca spectator simți lipsa de opțiuni, disperarea, incapacitatea de a renunța la o dependență, la o relație, la o situație, deși în mod evident îți fac rău. Filmul are aproape două ore, însă ele nu se simt, pentru că povestea captivează și dorești să afli ce se întâmplă până la urmă cu personajele.
Imaculat a primit trei premii importante anul trecut la Festivalul Internațional de la Veneția: Premiul pentru debut Luigi De Laurentiis, iar la secțiunea dedicată creatorilor sub 40 de ani premiul pentru cel mai bun scenariu şi cel pentru regie al secțiunii Giornate degli Autori.
Acum Imaculat este și propunerea României la premiile Oscar și poate fi văzut pe canalul HBO.
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.