Au crescut cazurile de viroză și au apărut primele suspiciuni de gripă
Ei avertizează că se aşteaptă ca în această iarnă impactul gripei să fie unul important, după doi ani în care transmiterea acestui virus a fost limitată de măsurile de proctecţie anti-covid.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 26 septembrie 2022, 10:03
Medicii subliniază că vaccinarea rămâne extrem de importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări: cu virus gripal şi cu SARS-CoV-2, mai ales în rândul categoriilor vulnerabile.
Primele tranşe de vaccin antigripal– care se poate administra în cabinetele medicilor de familie – au început să ajungă în ţară.
Oricine poate face ambele vaccinuri, recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, vaccinul anti COVID-19 şi cel antigripal, chiar în aceeaşi zi, precizează medicul epidemiolog Emilian Popovici:
Nu există niciun fel de incompatibilitate între ele, dimpotrivă, se pot administra în cursul aceleiași vizită la medic, doar că nu se fac în același loc și bineînțeles, nu se fac amesteca. Dacă facem un vaccin în deltoidul drept, îl facem pe celălalt în deltoidul stâng. Deci gândiți-vă că Moderna, la un moment dat a anunțat chiar intenția de a face un vaccin bivalent gripal și SARS-cov-2. Deci acestea sunt vaccinurile care trebuiesc avute în vedere și sigur și acestea se prioritizează în funcție de particularitățile fiecărei persoane.
Vremea rece şi revenirea copiilor în colectivități au dus la creşterea numărului de cazuri de infecţii respiratorii.
În țară, au existat deja mai multe suspiciuni de gripă, iar medicii atrag atenţia că virusul gripal este periculos pentru anumite categorii de pacienţi
Medicul Cecilia Rotar de la Spitalul de Boli Infecţioase ‘Victor Babeş’ din Timişoara :
O persoană care nu are probleme de sănătate în general, poate să ducă mult mai ușor o astfel de afecțiune pe picioare. Dacă vorbim de persoanele imunodeprimate și copiii până în 4 ani, femeile gravide, adulți care au boli cardiace sau diabet zaharat, care sunt foarte frecvenți, la noi, evoluția poate să fie mai lentă și se poate complica. Recomandare mea este că atunci când ai cea mai mică suspiciune de viroză sau dacă părintele consideră că nu poate să facă față unei anumite situații, cel mai bine este să meargă la medic și de acolo noi știm ce avem de făcut mai departe.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă imunizarea cu vaccinul antigripal la începutul sezonului rece. Serul începe să îşi arate eficienţa după 14 zile de la administrare.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.