Ascultă Radio România Cluj Live

Ce plante vor mai intra în meniu până în 2050? [FOTO]

Foto: Juhele

Cu 90% din calorii provenind din doar 15 culturi, experții de la Royal Botanic Gardens din Kew, Londra, caută ingrediente pentru a ne asigura mesele în viitor.

Ce plante vor mai intra în meniu până în 2050? [FOTO]
Foto: Foto: Juhele

Articol editat de cristina.rusu, 27 septembrie 2022, 12:00

Cu 90% din calorii provenind din doar 15 culturi, experții de la Royal Botanic Gardens din Kew, Londra, caută ingrediente pentru a ne asigura mesele în viitor.

Schimbările climatice cresc riscul unor „crize alimentare” severe, în cazul în care recoltele sunt afectate și prețurile produselor de bază cresc rapid în întreaga lume.

Diversificarea alimentelor pe care le consumăm este una dintre soluțiile care pot preveni foametea, spune cercetătorul de la Kew, dr. Sam Pirinon, citat de BBC.

Știm că există mii de specii de plante comestibile în întreaga lume care sunt consumate de diferite populații și aici putem găsi câteva dintre soluțiile pentru aceste provocări globale ale viitorului, spune el.

Din cele peste 7.000 de plante comestibile din întreaga lume, doar 417 sunt cultivate pe scară largă și utilizate pentru hrană.

Pandanusul (Pandanus tectorius) este un copac mic care crește în zonele de coastă din Insulele Pacificului până în Filipine. Frunzele sunt folosite pentru a aroma mâncăruri dulci și sărate din Asia de Sud-Est, în timp ce fructele asemănătoare ananasului pot fi consumate crude sau gătite.
Arborele poate creşte în condiții dificile, inclusiv pe secetă sau vânturi puternice, spune un cercetător de la Kew, dr. Marybel Soto Gomez.

Dacă pandanusul poate fi folosit în mod durabil, fără a epuiza resursele pentru populația locală, ar trebui să-l cultivăm şi pe scară largă, spune ea.

Foto: Pixabay

Fasolea este un alt „aliment al viitorului”. Este ieftină, bogată în proteine și vitamine B și este adaptată la o gamă largă de medii, de la țărmurile oceanelor până la versanții munților.

Există 20.000 de specii de leguminoase în lume, dar folosim doar o parte dintre ele. Se crede că există sute în sălbăticie, încă necunoscute oamenilor de știință.

Fasolea morama (Tylosema esculentum) este un aliment de bază în unele părți din Botswana, Namibia și Africa de Sud, unde boabele sunt fierte cu porumb sau măcinate într-o pulbere pentru a face terci sau o băutură asemănătoare cu cacao.

Foto: wikipedia

Nu toate leguminoasele sunt comestibile, dar experții explorează proprietățile diferitelor specii pentru a vedea care dintre ele ar putea oferi hrană și nutrienți.

Cerealele, care provin din ierburi, au și ele o diversitate uriașă, cu peste 10.000 de specii.

Fonio (Digitaria exilis) este o cereală africană hrănitoare folosită pentru cușcuș, terci și băuturi. Planta poate tolera condițiile uscate.

Foto: wikipedia

Enset sau „banana falsă” este o rudă apropiată a bananei, dar este consumată doar într-o parte a Etiopiei.

Foto: wikipedia

Fructul plantei asemănător bananei este necomestibil, dar tulpinile și rădăcinile amidonoase pot fi fermentate și folosite pentru a face terci și pâine.

 

TVR

Foto: Juhele /Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă
Diverse joi, 16 ianuarie 2025, 10:32

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă

Direcția regională a Poliției Naționale a Ucrainei a transmis că oamenii legii au fost sesizaţi de către un profesor de la unul dintre liceele...

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă
Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Diverse miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:00

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!

Potrivit unui studiu recent, consumul de kiwi înainte de culcare nu doar îmbunătăţeşte calitatea somnului, ci sprijină şi recuperarea...

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Diverse marți, 14 ianuarie 2025, 12:00

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor

În sezonul virozelor, este important să ne fortificăm sistemul imunitar.   Lăptişorul de matcă este unul dintre cele mai valoroase produse...

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 12:00

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave

Locuirea în apropierea unui aeroport și expunerea constantă la zgomotul avionului ar putea crește semnificativ riscul de atacuri de cord, aritmii...

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 10:29

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate

Dincolo de telefoanele mobile, care ne însoțesc oriunde mergem, ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor...

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 00:00

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO

”Orașul de gheață din Harbin”, cel mai mare parc tematic din lume dedicat statuilor din gheață și zăpadă, a atras peste 1 milion de...

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO
Diverse duminică, 12 ianuarie 2025, 12:00

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav

Persoanele care lucrează fără a-şi lua pauza de prânz riscă să se îmbolnăvească grav, indică rezultatele unui studiu recent care se...

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav
Diverse duminică, 12 ianuarie 2025, 00:00

12 ianuarie – Ziua persoanelor roșcate și Ziua Marțipanului!

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar.   Fie că este vorba despre...

12 ianuarie – Ziua persoanelor roșcate și Ziua Marțipanului!