Prima pagină » Reportaje » Începerea anului universitar aduce prețuri crescute la chirii
Începerea anului universitar aduce prețuri crescute la chirii
Foto: UBB
Debutul noului an universitar și întoarcerea studenților la Cluj-Napoca, odată cu sfârșitul pandemiei și reluarea cursurilor în format fizic, au dus la o creștere a chiriilor la garsoniere și la apartamentele cu două camere.
Articol editat de cristina.rusu,
28 septembrie 2022, 12:00
Debutul noului an universitar și întoarcerea studenților la Cluj-Napoca, odată cu sfârșitul pandemiei și reluarea cursurilor în format fizic, au dus la o creștere a chiriilor la garsoniere și la apartamentele cu două camere.
Din cauza locurilor insuficiente în cămine, universitățile nu pot onora toate cererile de cazare, așa că varianta la îndemână studenților rămâne închirierea unui apartament.
Universitatea Babeș-Bolyai reușește să acopere doar aproximativ jumătate din cererile de cazare făcute de studenți.
Criteriile de performanță și cazurile sociale sunt, în general, avute în vedere la întocmirea punctajelor după care se face distribuirea locurilor în cămine, arată reprezentantul UBB, Laura Irimieș:
Universitatea Babeș-Bolyai are aproximativ 6.600 de locuri de cazare puse la dispoziția studenților. Camerele sunt cu două, trei, până la cinci paturi, unele având baie proprie, altele cu baie comună, spațiu de gătit propriu sau comun. Cererea este, în general, cam dublă față de numărul locurilor de cazare, de aceea există foarte multe criterii de punctaj, în așa fel încât studenții să nu se considere nedreptățiți. (Laura Irimieș)
Și la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca cererile pentru cazare depășesc locurile din cămine. Campusurile din Observator și Mărăști au fost renovate, așa că cei mai mulți studenți preferă această variantă, care este mult mai ieftină decât o chirie în municipiu.
Purtătorul de cuvânt al UTCN, Mirela Boțan, spune că experiența ultimilor ani arată că, până la urmă, majoritatea studenților care își doresc ajung să obțină un loc în cămin:
Cererile sunt, într-adevăr, în număr foarte mare, dar se dovedește că după perioada de cazare și până la sfârșitul anului calendaristic reușim să acoperim toate aceste cereri, întru-cât foarte mulți dintre studenți fac cerere de cazare la început de an universitar, dar nu vin întotdeauna să ocupe locul în cămin. În acest an avem aproximativ 4.950 de locuri în campusurile din Observator, din Mărăști și în cel de la Baia Mare. Căminele au fost renovate, camerele pe care le punem la dispoziția studenților sunt cu două și cu patru paruri. (Mirela Boțan)
O situație mai bună în ceea ce privește locurile de cazare în cămine o are Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.
Rectorul Cornel Cătoi se mândrește că la USAMV sunt acoperite până la 80 la sută din solicitările de cazare:
Avem în jur de 1.100 de locuri de cazare în cămine. Sunt modele diferite de confort, de la patru, cinci în cameră, cu baie pe hol, până la camere cu două locuri, cu baie proprie. În mare, undeva la 80 la sută din cererile de cazare sunt satisfăcute, asta însemnând că din aproximativ 1.500 de cereri, 1.100 sunt satisfăcute și studenții stau în cămine. (Cornel Cătoi)
Pentru studenții din alte localități care nu obțin un loc în cămine sau care nu doresc această formă de cazare, piața chiriilor rămâne cea mai la îndemână alternativă.
Daniel Rus este agent imobiliar și arată că odată cu sfârșitul pandemiei și reluarea cursurilor în format fizic, chiriile la garsoniere și la apartamentele de două camere au crescut în Cluj-Napoca cu până la 30 la sută:
În principiu, garsonierele se închiriază cam cu 300 de euro. Chiriile variază între 280 și 320, media e de 300 de euro. Apartamentele cu două camere se închiriază cam cu 450, 500 de euro. Ca și evoluție a pieței, față de anul trecut a crescut cererea, iar ca și costuri cu 20, 30 la sută s-au scumpit față de 2021. (Daniel Rus)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.