Le-a vorbit ani în şir românilor la emisiunile Europei Libere şi a redactat prima revistă românească din exil. Ne amintim astăzi de poetul şi publicistul Virgil Ierunca:
Articol editat de cristina.rusu,
28 septembrie 2022, 06:00 / actualizat: 28 septembrie 2022, 8:04
Le-a vorbit ani în şir românilor la emisiunile Europei Libere şi a redactat prima revistă românească din exil. Ne amintim astăzi de poetul şi publicistul Virgil Ierunca:
A debutat în 1939 la Timpul, unul din cele mai importante cotidiane bucureştene din acea vreme. A colaborat la săptămânalul Vremea cu o rubrică intitulată Caiete franceze, în care îi prezenta pe scriitorii francezi din rezistenţa împotriva ocupaţiei naziste. Între timp însă propria lui revistă literară, Albatros, a fost suprimată de cenzură. Aceeaşi soartă a avut-o după război încercarea unei noi publicaţii care s-ar fi numit Agora, dar a fost interzisă după primul număr, din cauza unui articol al lui Titus Ştefănescu-Priboi, în care se dădeau ca exemple de platitudine a gândirii pasaje din scrierile lui Stalin.
A părăsit ţara cu o bursă din partea guvernului francez în 1947. Din 1951 şi până în 1974 a fost redactor al emisiunilor în limba română ale Radiodifuziunii franceze, lucrând în acelaşi timp la Centre national de la recherche scientifique. A colaborat la două emisiuni culturale ale postului de radio Europa Liberă şi a scris numeroase articole în publicaţiile româneşti din exil. Producţiile literare ale lui Virgil Ierunca figurează în mai multe antologii de poezie, printre care cea alcătuită de Vintilă Horia. Pentru activitatea sa democrată şi anticomunistă a fost distins cu medalia Iuliu Maniu, iar pentru cea literară cu Diploma de Onoare a Academiei Româno-Americane de Artă şi Ştiinţă în 1987. Virgil Ierunca a încetat din viaţă în 2006.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.