Fenomenul crizei vârstei de mijloc există și are efecte mult mai grave decât binecunoscutul stereotip al bărbatului care își cumpără impulsiv o mașină sport.
Articol editat de cristina.rusu,
29 septembrie 2022, 12:00
Fenomenul crizei vârstei de mijloc există și are efecte mult mai grave decât binecunoscutul stereotip al bărbatului care își cumpără impulsiv o mașină sport.
Potrivit unui studiu al Biroului Național pentru Cercetare Economică (NBER) din SUA, acest fenomen este deosebit de puternic în țările cu venit mare pe cap de locuitor și generează, odată cu scăderea principalilor indicatori ai satisfacției legate de viață, o oboseală intensă din cauza serviciului, rate crescute de sinucidere, probleme de somn, dependență de alcool și depresie.
Această criză persistă chiar dacă mulți dintre cei care intră în această categorie obțin câștiguri mai mari decât în perioada anterioară a vieții lor și chiar dacă, în comparație cu generațiile anterioare, se confruntă cu mai puține probleme de sănătate și trăiesc în zone mai sigure și mai productive din punct de vedere economic.
Autorii studiului subliniază că „nivelul ridicat de stres la locul de muncă” afectează bărbații în jurul vârstei de 45 de ani, putându-le provoca hipertensiune arterială, depresie și, în general, o sănătate mintală precară.
Studiul a analizat aproximativ 500.000 de persoane din țările bogate, inclusiv SUA, Canada și Marea Britanie și evidențiază nemulțumirea multor persoane de vârstă mijlocie cu privire la munca pe care o prestează.
Potrivit unui sondaj Gallup, 50% dintre lucrătorii din SUA și Canada au declarat că au avut parte de „mult” stres în ziua precedentă. Chiar dacă generația mai tânără de angajați este cea care a declanșat curentul „Marea Demisie”, există indicii – cel puțin în SUA – că un număr tot mai mare de demisii se va înregistra și în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani.