Financiaria: Bursa și investițiile inteligente [AUDIO]
Dacă ești pasionat de investiții, cu siguranță ai auzit, măcar o dată, de investiții inteligente sau investitori inteligenți.
Articol editat de cristina.rusu, 29 septembrie 2022, 11:24 / actualizat: 23 martie 2024, 13:20
Conceptul investițiilor inteligente a fost enunțat de către Benjamin Graham, unul dintre cei mai cunoscuți investitori de pe Wall Street de după Marea Criză Economică din 1929-1933. Conceptul a fost adus în atenția publicului larg de către Warren Buffet, probabil cel mai celebru investitor pe bursă din toate timpurile, cu o avere evaluată la peste 100 miliarde de dolari.
Warren Buffet, unul dintre studenții lui Benjamin Graham la Universitatea din Columbia afirma că Investitorul Inteligent este pe departe, cea mai bună carte de investiții scrisă vreodată. Ce o face însă atât de specială? Nu doar conținutul ei ci si investitorii pe care i-a influențat de la prima ediție din 1949. Întâmplător sau nu, majoritatea studenților lui Graham, chiar dacă mai puțini celebri decât Warren Buffet, au ajuns milionari.
Cartea lui Benjamin Graham oferă două lecții majore. Prima lecție: un investitor are întotdeauna un cadru rațional pe baza căruia investește, un set de reguli la care se raportează indiferent de scăderile sau creșterile de pe bursă, iar cea de a două lecție definind investitorul inteligent ca un investitor care nu lasă emoțiile să primeze în fața reguilor sau să îi influențeze deciziile. Daca reușești să îți însusești aceste două reguli, ai mari șanse să obții rezultate mai bune cu banii tăi decât cineva care este mult mai experimentat în domeniul investițiilor dar căruia îi lipsesc răbdarea sau pregătirea emoțională pentru a investi.
Potrivit cărții lui Benjamin Graham, există două tipuri de investitori inteligenți: investitorul defensiv (sau pasiv) și investitorul agresiv (sau activ). Investitorul defensiv nu dorește să aloce timp excesiv investițiilor sale, nu este neapărat pasionat de investitii sau bani și, cel mai important, este fanul strategiilor de investitii simple. Investitorul agresiv, pe cealaltă parte, este dispus să dedice timp și energie pentru a analiza companii și pentru a investii în cele mai potrivite acțiuni pentru stilul lui de investiții.
La următoarea noastră întâlnire îți voi spune ce presupune strategia de investiții a unui investitor pasiv și a unui investitor activ și de ce întrebarea pe care trebuie să ți-o adresezi, atunci când vine vorba de investiții, este dacă vrei să mânânci bine sau să dormi bine.
Flavian-Cătălin Pah, expert în investiții
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.