Majorarea salariilor aleșilor locali
Au fost 168 de voturi „pentru” și 79 de voturi „împotrivă”. Patru deputați s-au abținut iar USR a anunțat în plen că nu votează majorările și le va ataca la Curtea Constituțională.
Articol editat de cristina.rusu, 29 septembrie 2022, 09:15 / actualizat: 29 septembrie 2022, 12:25
Astfel, în cazul primarilor, aceștia vor primi în plus de la 1.880 de lei brut, în cazul unei comune de până la 3.000 de locuitori, și până la 4.700 de lei brut în cazul primarului Bucureștiului.
De precizat este că bani mai mulți ar urma să primească și personalul din administrațiile locale, pentru că salariile acestora sunt stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean.
Vasile Moldovan, primar Sighetu Marmației: Vorbim despre o creștere a veniturilor în administrația publică locală, vorbim de anumite categorii de persoane, în special de demnitari: primari, viceprimari, președinți de Consiliu Județean, vicepreședinți. Odată cu aceste creșteri, aduc după sine și alte creșteri, pentru alte categorii de persoane, mă refer aici la indemnizația consilierilor locali și angajații primăriilor, respectiv a Consiliilor Județene care sunt plafonați la salariul primarului sau a viceprimarului sau salariul vicepreședinților de Consilii Județene.
Nu am făcut un calcul să vedem ce impact ar avea asupra bugetelor locale. Până la urmă, aceste creșteri se repercutează în bugetele consiliilor locale. Așteptăm să vedem legea, să vedem cât vor crește salariile, însă nu cred că era un moment potrivit în contextul actual socio-economic în care se află țara, dar, în măsura în care legea va fi contestată la Curtea Constituțională, rămâne de așteptat. Dacă nu, vom identifica surse pentru a putea implementa această lege pe care au hotărât-o cei din Parlament.
Este foarte greu să investești bani în buget pe sfârșit de an și cred că primăriile mici nu vor avea această posibilitate. Din păcate, România are nevoie de o o reformă administrativă serioasă.
Dacă așa stă situația în orașe, ca să aflăm și părerea primăriilor mai mici, am vorbit cu primarul comunei Bogdan-Vodă, Anuța Bizău.
Anuța Bizău: Creșterea veniturilor care, am înțeles că s-a votat în Parlament presupune ca, noi, primarii, să ne raportăm la salariile de pe anul 2021. Deci noi, până acuma, am fost plătiți în funcție de salariul minim de pe 2018.
Salariile funcționarilor publici se votează în Consiliul Local, dar nu au voie să depășească salariul viceprimarului. Mi se pare că se corecteză o greșeală. Pentru că, eu vin din învățământ. Dacă vă spun că în 2016 , eram director de școală, și am venit în Administrație, ca primar. Și salariul meu, a fost mai mic ca primar decât ca director de școală. Și nu mi se pare normal. Pentru că eu, acum pot să fac comparație, ce responsabilitate aveam ca și director de școală, ce responsabilitate am acuma ca și primar.
La primăriile mici cum suntem noi – suntem primărie destul de mică, până în 3.000 de locuitori, nu ar presupune cine știe ce effort pentru creșterile salariale, dacă ar fi să fie. Și nu ar trebui să tăiem din alte venituri. Chiar dacă unii sunt împotrivă, eu sunt sinceră, asta-i părerea mea.
Parerile sunt astfel, impărțite.
Dacă proiectul de lege adoptat marți, 27 septembrie, de Camera Deputaților va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis, salariile aleșilor locali vor fi calculate și actualizate având ca referință salariul minim din 2021 și nu cel din 2019 cum este în prezent.
Sebastiana Joicaliuc
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.