Măsuri pentru prevenirea creşterii necontrolate a preţului lemnelor de foc
Foto: Hans/Pixabay
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna anunţă că Executivul analizează, joi, 29 septembrie, o ordonanţă de urgenţă, care va plafona preţul.
Articol editat de Andreea Leonid,
29 septembrie 2022, 09:42
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna anunţă că Executivul analizează, joi, 29 septembrie, o ordonanţă de urgenţă, care va plafona preţul.
Piața liberă ar putea duce prețul lemnului la 800 de lei pe metru cub și tocmai de aceea este nevoie de intervenție din partea Guvernului, a declarat ministrul Tánczos Barna, la o dezbatere organizată de Camera de Comerț a României. Proiectul de act normativ va stabili un plafon echilibrat timp de 6 luni pentru instituții publice, creșe, școli și cetățeni.
Ordonanța va limita temporar și toate exporturile de lemn de foc și de produse derivate pentru încălzire.
Potrivit ministrului Tánczos Barna, tariful plafonat ar putea fi de 500 de lei metrul cubde lemn de foc, adică 320 de lei metrul ster. Ministrul a mai spus că prețul lemnului din România nu poate fi redus prin punerea unor cantități mai mari pe piață de către Romsilva, pentru că acesta este strâns legat de cotațiile internaționale, la fel ca pe piața energiei.
Ministrul răspunde astfel solicitărilor industriei lemnului, care acuză faptul că volumele de lemn puse pe piață sunt mai mici decât cererea și astfel prețul este crescut artificial, în condițiile în care România poate recolta mai mulți bușteni fără a afecta angajamentele de mediu.
În plus, importul de lemn este mai mare decât exportul, fapt care, spune Tánczos Barna, contrazice o altă ipoteză greșită, aceea că România ar fi un exportator de masă lemnoasă neprelucrată.
România nu exportă lemn, exportă produse pe bază de lemn, ceea ce este un lucru foarte bun. Și de aicea vine valoare adăugată de 1,8 euro pe un euro investit în acest domeniu. În această industrie trebuie să menținem cel puțin la nivelul acesta cantitatea de rempusă pe piață și o recomand tuturor să nu creadă că creșterea cu câteva % a cantității puse pe piață să rezolve problema prețului.
În România peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate.