”Petale zburătoare” la Grădina Botanică „Alexandru Borza” [AUDIO/FOTO]
Despre exemplarele prezente în cadrul expoziţiei de fluturi vii „Petale zburătoare” deschisă la Grădina Botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca ne oferă detalii Cristina Craioveanu, lector la Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii Babeş-Bolyai:
Articol editat de cristina.rusu, 29 septembrie 2022, 10:31 / actualizat: 3 octombrie 2022, 12:59
Petale zburătoare este o expoziţie pe care noi o ţinem în fiecare an, începând din 2017. Conţine în special fluturi tropicali din zona Americii de Sud şi Centrale, a Asiei şi chiar unele specii africane. Anul acesta avem 21 de specii tropicale. Ca premieră avem una dintre cele mai cunoscute specii de fluturi din lume, cei mai buni migratori, fluturii monarhi; ei migrează în fiecare an mii de km, din America de Nord până în nordul Americii de Sud, iar generaţia următoare este cea care migrează înapoi. În ceea ce privește durata lor de viață acești fluturii în expoziție trăiesc cam 2 săptămâni; în natură depinde de habitat şi de prezenţa prădătorilor.
Ca evoluţie, fluturii exploatează condiţii de mediu foarte complexe: au nevoie de o sursă de hrană în stadiul de adult, care este nectarul florilor. Asta este rezultatul unei coevoluţii cu plantele cu flori. Iar în stadiul larvar este iarăşi un fel de inovaţie pe care o au fluturii, fiind larve şi hrănindu-se cu mâncare solidă: nu cu nectar, ci cu frunzele plantelor. De obicei nu se suprapun aceste moduri de hrănire, foarte rar o specie se hrăneşte cu aceeaşi plantă şi în stadiul larvar şi în cel de adult. E o inovaţie în aşa fel încât să nu concureze generaţiile între ele. Fluturii exploatează mai multe condiţii de mediu, dar în acelaşi timp sunt foarte gingaşi şi foarte sensibili la condiţiile în care trăiesc: dacă nu se îndeplinesc toate criteriile, nu vor supravieţui. De aceea fluturii sunt foarte buni indicatori ecologici, pentru că sunt foarte sensibili la condiţiile de mediu şi la schimbarea acestora. Dispariţia fluturilor este printre primele semne pe care le putem observa că se deteriorează mediul. Cu expoziţia aceasta dorim să creem şi o mai mare conştientizare asupra vieţilor acestor animale, să încurajăm lumea să protejeze fluturii, fiindcă dacă îi protejăm pe ei, automat trebuie să protejăm o mulţime de alţi factori de mediu şi vom avea nişte ecosisteme mult mai sănătoase.
În cadrul expoziției pot fi văzute 21 de specii de fluturi exotici preponderent din zona Amazonului și a Asiei. Printre aceștia se numără și fluturii cu aripile albastre o specie de Morpho din America de Sud.
Aceștia trăiesc în păduri tropicale şi au această culoare foarte specială. Pe suprafaţa aripilor au nişte solzişori microscopici. Aceşti solzişori de pe aripile fluturilor Morpho nu sunt albaştri de fapt; este o culoare structurală, dată de refracţia luminii pe suprafaţa acelor solzişori. Culoarea aceasta o folosesc masculii să-şi semnaleze prezenţa altor masculi (sunt foarte teritoriali), sau să curteze femelele. Modul în care îşi mişcă aripile dă o secvenţă care transmite un mesaj. (Cristina Craioveanu, lector la Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii Babeş-Bolyai)
Mesaje colorate, pline de gingăşie, puteţi descoperi în cadrul expoziţiei ”Petale zburătoare”, deschisă până în 9 octombrie, la Grădina Botanică Alexandru Borza din Cluj-Napoca.
Se spune că dacă zâmbeşti când vezi un fluture, ai fericire în suflet. Mergeţi aşadar şi zâmbiţi-le fluturilor! Expoziția poate fi vizitată zilnic între orele 10 :00 -16:00, până în 9 octombrie.
Rodica Tulbure /Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.