Ziua internațională de conștientizare asupra risipei alimentare
Deși o bună parte din risipă, arată statisticile, provine din gospodării, sunt actori economici responsabili de un procent semnificativ din risipa alimentară.
Articol editat de cristina.rusu, 29 septembrie 2022, 11:11 / actualizat: 29 septembrie 2022, 15:40
Un studiu recent, de pildă, arată că 73% dintre restaurantele din țara noastră se confruntă cu risipa alimentară.
Sfaturi pentru reducerea risipei alimentare:
1. Cumpără inteligent în cantități moderate!
Nu faceți cumpărături atunci când sunteți înfometat;
Gândiți-vă bine înainte de a achiziționă produse la oferta de genul “2 la preț de 1”.
2. Învață să utilizezi mai bine resturile alimentare!
Pâinea rămasă poate fi utlizată pentru crutoane;
Resturile de la legume le poți transforma în concentrat de legume;
Părțile neutilizate de la pește le puteți transforma într-o supă concentrată;
3. Verifică ce ai în casă și planifică-ți mesele în concordanță!
Gândește-te la un meniu săptămânal și realizează o listă de cumpărături;
Înainte de a face lista de cumpărături verifică ce ai deja în casă;
43% din cazurile în care mâncarea este risipită este din cauza faptului că aceasta se strică.
4. Cumpără legume și fructe care arată mai puțin bine, deoarece au aceleași proprietăți!
Multe legume și fructe sunt aruncate din cauza mărimii, formei sau culorii pe care le au, însă majoritatea sunt perfecte pentru a fi consumate având aceleași proprietăți ca și cele cu aspect plăcut.
5. Planifică-ți porțiile!
Cerealele cât și alte alimente își schimbă forma atunci când sunt preparate;
Pentru carne, pește și alte legume utilizați propria palmă, pumn sau căuș al mâinii pentru cantitățile potrivite.
6. Atenție la modul de păstrare și depozitare al alimentelor!
Folosiți caserole din sticlă sau oțel inoxidabil pentru păstrarea alimentelor;
Nu păstrați legumele și fructele în saci de plastic închiși etanș;
Folosiți etichete pentru marcarea produselor din congelator.
7. Citește eticheta și fă diferențe între: “A se consuma de preferință înainte de….“ și “A se consuma până la….”!
40% dintre cetățenii europeni sunt confuzi în citirea termenului de expirare al unui produs;
“a se consuma până la…`produse perisabile: carne, pește, salate gata preparate;
“a se consuma de preferință înainte de…`produse congelate, uscate sau aflate în conservă.
8. Transforma deșeurile alimentare în compost!
40% din resturile alimentare din casa pot fi compostabile;
Compostul făcut în propria casă este perfect pentru plantele din balcon.
9. Împarte cu ceilalți mâncarea rămasă!
Dacă ați preparat prea multă mâncare o împărțiți în mai multe porții și o congelați pentru a o consuma ulterior;
Invită-ți prietenii la masă;
Folosești mâncarea rămasă pentru a o oferi colegilor a doua zi.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.