Sesam deschide cartea: Aventura gemenilor Andrei și Lucia dincolo de poiana vie de Sînziana Popescu [AUDIO]
În seria Andilandi scriitoarea se folosește de tiparul narativ specific basmelor pentru a ilustra călătoria unui erou din lumea oamenilor în Celălalt tărâm, lumea poveștilor. Universul imaginat cuprinde elemente ale spațiului fabulos românesc ca Valea Plângerii, Mlaștinile Dorului, Grădina Blajinilor sau Pădurea și este populată de ființe fantastice preluate, uneori ca atare, alteori cu adaptări, din folclor: Doamnele (cu toate variantele lor, sânzienele, ielele, rusalcele, mândrele), zmeii, uriașii, piticii, balaurii, blajinii, căpcăunii, caii năzdrăvani, strigoii sau Iepurele-șchiop.
Articol editat de cristina.rusu, 30 septembrie 2022, 06:00 / actualizat: 30 septembrie 2022, 8:40
Eroul este un copil încercat de o problemă personală: gelozia, egoismul, lipsa de încredere în sine, agresivitatea, frica etc. și, în clipa trecerii pe Tărâmul Celălalt, devine Cărăușul Păsării Măiestre pe care trebuie să o predea doar personajelor pozitive. În călătorie, protagonistul este încercat de forțele întunericului care își doresc pasărea pentru a-și împlini dorințele egoiste, dar nu o pot fura, ci trebuie să o ceară, iar eroul să o predea de bună voie. Probele și tentațiile sale sunt, firește, construite astfel încât să îl provoace să-și depășească problema din viața reală. Dacă eroul nu cedează ispitelor și trece probele, se poate întoarce acasă, unde, cu toate că nu-și mai amintește aventura fantastică, aplică toate învățămintele acumulate.
În acest volum, apar doi Cărăuși, frații gemeni Andrei și Lucia care ajung în Poiana Vie prin Pădurea Bogății ce acționează ca o barieră între cele două lumi, pentru a-și depăși egoismul și, respectiv, neîncrederea în sine. Drumul lor îi poartă la marginea Pădurii Fiarelor, lângă munții în care se află Minele Piticilor, unde copiii descoperă povestea piticilor din clanul lui Barbă Roșie care sunt asupriți de balaurii Solomonarului Mar. Cum balaurii au nevoie de aur proaspăt pe care să se odihnească, îi obligă pe pitici să le dea, pe post de tribut, saci grei de aur. Salvarea lor e prezisă de o profeție a bătrânilor care o asociază sosirii unui Cărăuș, dar, când eroii în care piticii își pun speranțele nu știu nimic despre Iarba fiarelor, pentru Barbă Roșie și pentru rebelul său fiu, Strugurel, devine evident că doar cei care se ajută singuri își pot depăși problemele. Totuși, Cărăușul Andrei le oferă desaga și plosca fermecate (făcând și el un pas spre depășirea egoismului propriu), iar cu stomacul plin, piticii pun la cale o răscoală împotriva Balaurilor. Animați de nou descoperitul curaj, unii pleacă să caute Iarba Fiarelor, iar alții duc solii cu vești despre revoltă la Sânziene și la verii lor din clanul lui Barbă Albastră.
Între timp, Andrei și Lucia pleacă mai departe în călătoria lor, trecând prin alte tărâmuri fermecate unde îi așteaptă noi provocări. Oare vor reuși să păstreze pasărea măiastră când Regele Căpcăunilor, Crăiasa Zmeilor, Solomonarul Mar și chiar Rusalcele încearcă să o obțină? Sau poate Andrei va accepta să renunțe la Pasărea Măiastră și va deveni sclavul Solomonarului ca atâția alți copii înaintea lui? Sau poate Lucia se va considera prea slabă pentru o sarcină atât de importantă și va renunța? Dar Piticii? Vor reuși ei oare să scape de balauri? Citește romanul și vei afla!
Silvana Bicăzan, profesoară de limba română, Liceul Unitarian „János Zsigmond” Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.