Coşmarurile frecvente ascund riscul de demenţă
Stresul, anxietatea şi insomniile afectează calitatea somnului.
Articol editat de cristina.rusu, 1 octombrie 2022, 12:00 / actualizat: 1 octombrie 2022, 14:10
Articol editat de cristina.rusu, 1 octombrie 2022, 12:00 / actualizat: 1 octombrie 2022, 14:10
Majoritatea oamenilor au coşmaruri din când în când, iar aproximativ 5% dintre adulţi visează urât cel puţin o dată pe săptămână.
Studiile asupra persoanelor cu boala Parkinson au asociat visele înfricoşătoare frecvente cu o rată mai rapidă a declinului cognitiv şi cu un risc crescut de a dezvolta demenţă în viitor.
Pentru a investiga dacă acelaşi lucru este valabil şi pentru adulţii sănătoşi, dr. Abidemi Otaiku de la Universitatea din Birmingham a folosit date din trei studii anterioare care au examinat calitatea somnului participanţilor şi apoi le-a urmărit pe parcursul mai multor ani.
Aceasta include peste 600 de adulţi de vârstă mijlocie (de la 35 la 64 de ani) şi 2.600 de persoane cu vârsta de 79 de ani şi mai mult. Datele au fost analizate folosind un software statistic pentru a determina dacă cei care au visat urât mai frecvent au fost mai predispuşi să experimenteze declin cognitiv şi să fie diagnosticaţi cu demenţă.
Studiul, publicat în eClinicalMedicine, a constatat că persoanele de vârstă mijlocie care aveau vise urâte cel puţin o dată pe săptămână au un risc de patru ori mai mare de declin cognitiv în următorul deceniu decât cei care au avut rareori coşmaruri.
Printre participanţii în vârstă, cei care au raportat frecvent coşmaruri au avut de două ori mai multe şanse de a fi diagnosticaţi cu demenţă în anii următori.
Coşmarurile sunt mai frecvente în rândul femeilor tinere şi de vârstă mijlocie, iar riscul de coşmaruri la bărbaţi creşte mai târziu în viaţă, au arătat studii anterioare.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.