Filmul de weekend: Delicieux, o poveste savuroasă din gastronomia franceză
Foto: captură YouTube
”În secolul al 18-lea, aristocrația folosea gastronomia pentru a se amuza și a-și arăta măreția. Totuși, populația abia avea ce să mă mănânce. În timp ce în hanuri și popasuri călătorilor li se serveau preparate simple, era neobișnuit ca oamenii să mănânce în altă parte decât acasă. Restaurantul, un spațiu al creației și al convivialității, nu fusese încă inventat…”
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
1 octombrie 2022, 06:00 / actualizat: 1 octombrie 2022, 8:31
”În secolul al 18-lea, aristocrația folosea gastronomia pentru a se amuza și a-și arăta măreția. Totuși, populația abia avea ce să mă mănânce. În timp ce în hanuri și popasuri călătorilor li se serveau preparate simple, era neobișnuit ca oamenii să mănânce în altă parte decât acasă. Restaurantul, un spațiu al creației și al convivialității, nu fusese încă inventat…”
Acesta este contextul istoric în care se desfășoară filmul pe care vi-l propun astăzi. Se numește Delicieux și e o poveste relaxantă care o să vă încânte simțurile. Se gătește mult și apetisant în acest film, iar prima replică este ”Unt, mai puneți unt!”. Gurmanzi sau nu, vă recomand să mâncați înainte, ca să nu vi se facă foame, și să vă lăsați purtat de imaginile minunat realizate. Nu mă refer doar la imaginile cu mâncare, peisajele sunt și ele superbe. Delicieux e filmat în Auvergne, zona Cantal, unde se face brânza cu același nume.
Sîntem în preajma revoluției din 1789 și filmul se dorește a fi o călătorie în timp, în epoca fastului gastronomic din palatele burgheze, cînd personajul principal, bucătarul Pierre Manceron, este ofensat de ducele de Chamfort, care nu îi apreciază talentul, și va pune apoi bazele primului restaurant din Franța alături de o nobilă misterioasă care vrea să învețe de la el să gătească. Filmul nu corespunde adevărului istoric, dar merită văzut pentru cadrele foarte bine realizate și pentru că veți descoperi lucruri pe care poate nu le știați. Bunăoară faptul că a existat o vreme când cartofii nu erau considerați demni de a ajunge în farfurie, ci erau mai degrabă furaj pentru animale, la fel ca alte legume ce cresc sub pământ.
În prezent, statutul cartofilor s-a schimbat, iar gastronomia franceză este recunoscută ca fiind una dintre cele mai apreciate din lume. Meniuri sofisticate sau mâncăruri simple, aproape orice ați alege dacă încercați bucătăria lor, papilele voastre gustative vor fi răsplătite din plin. Tradiția culinară franceză stabilește foarte clar că trebuie să alocăm timp statului la masă, pentru că un prânz sau o cină cu familia sau prietenii înseamnă mai mult decât consumul de alimente, masa și încăperea unde se mănâncă sunt un spațiu al dialogului și al bucuriei de a fi cu ceilalți. Delicieux ne reamintește din plin aceste lucruri. E de văzut și savurat pe HBO Max.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.